Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu bär det utför i Nora

Det går utför för bandyklubben – med fart. För nu är den konstfrusna pulkabacken klar.
Men däremot återstår den ekonomiska lösningen för driftkostnaden.

Skjuter kommunen inte till 20 000-25 000 i driftbidrag kan klubben tvingas avgiftsbelägga backen för att få driftekonomin att gå ihop. Det skulle i så fall betyda att alla som åker i backen får betala en avgift.

– Och då tappar man ju själva grundtanken, säger Curt-Eric Hermansson, klubbens ordförande.

Det är något som klubben inte vill. Men problemet är att backen drar 10 000-12 000 kilowatt per år och det konstfrusna skidspåret lika mycket, förklarar han. Det rör sig om 40 000-50 000 kronor per år. Och det har klubben inga möjligheter att bekosta på egen hand, anser han.– Hittar vi ingen ekonomisk lösning blir den avgiftsbelagd, det måste vi vara tydliga med. Föreningen kan inte utan intäkter låta allmänheten fritt nyttja backen.

I väntan på en lösning har klubben därför ännu inte haft någon officiell invigning av pulkabacken och skidspåret.

Den bästa lösningen – som Curt-Eric Hermansson ser det – vore om kommunen kunde bidra med hela eller delar av driften, åtminstone 20 000-25 000 kronor per år.

– Det vore en enkel lösning för kommunen, med tanke på vad det ger tillbaka med eko utåt, marknadsföringen av Nora och allt.Backen är den första konstfrusna pulkabacken av sitt slag i Skandinavien, menar han. Hela anläggningen med konstfrusen isbana, pulkabacke och skidspår med ett så centralt läge drar också intresset till sig från andra delar av landet.

– Borås kommun har varit här och tittat och kommer att göra likadant och Svenska bandyförbundet håller på att göra film där vi står som referensobjekt.

Han har varit i kontakt med kommunen och diskuterat driftkostnaderna, men ännu inte fått nåt svar.Bygget av backen har kostat en halv miljon kronor, och det har klubben stått för.

– Dels genom eget arbete och dels genom sponsorer, förklarar Curt-Eric Hermansson.

Pulkabacken är isbelagd och närmast att likna med en rodelbana, men med rakt spår och några berg- och dalgångar längs vägen. Det går undan, för den som vågar kasta sig utför backen med en pulka.

Klubben har också köpt in 30 pulkor att låna eller hyra ut, beroende på om kommunen bidrar till driftkostnaden eller inte.

THOMAS ERIKSSON