Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu blir Degernässimmet av

Ringa in 7 augusti i almanackan och ladda inför den dagen med mycket simträning.

Då arrangeras nämligen Degernässimmet, som arrangören Åke Schwartz hoppas ska bli en återkommande årlig tradition.

En snöig dag i februari när is och snö täcker Möckeln är det svårt att föreställa sig hur en simtävling ska te sig runt Lusthusudden. Men planerna, som Kuriren skrev om redan förra sommaren, kan nu förverkligas tack vare 56 000 kronor från Jordbruksverket och Leader.

– Jag sökte pengar i höstas och fick besked för en tid sedan att ansökan gått igenom, berättar Åke Schwartz som flyttade till Degerfors förra våren.

Släppte inte tanken

–Egentligen var det min fru som kläckte idén. Vi promenerade vid Lilla Degernäs och det såg så inbjudande ut att jag sa ”man skulle kasta sig i och ta ett dopp”. Då sa min fru att jag borde arrangerade en simtävling här och sen kunde jag inte släppa tanken, berättar Schwartz på utpräglad stockholmska. Han är född och uppväxt i Stockholm, medan hans fru kommer från Degerfors.

Även motionssimmare

Sporttävlingar är honom inte främmande, han har bland annat suttit med i styrelsen för Djurgårdens IF.

– Men Degernässimmet ska inte bara vara för tävlingssimmare. Även motionssimmare ska kunna delta, berättar Schwartz och fortsätter:

– De som tävlar ska starta vid Lilla Degernäs, efter uppvärmningsgympa som kanske kan ledas av gymnastikföreningen, simma runt Lusthusudden och gå i mål vid stora Degernäs. Den sträckan är 1 200 meter. Men motionssimmarna kan plumsa i vid udden, rundar de den har de 700 meters sträcka. Men det går även göra kortare sträckor för de som inte orkar så långt.

Eftersom det går stigar runt hela udden blir det inga problem för publiken att följa simmarna och heja på.

Behöver även sponsorer

Schwartz har fått positiv respons från Sportdykarklubben, som kan ställa upp med livräddare och båtar under tävlingen. Likaså har räddningstjänsten vidtalats och lovat komma till Degernäs med visningsbil denna dag, som Schwartz hoppas ska bli något av en familjefest. Han ska också kontakta olika simsällskap i regionen. Dessutom ska en brunnssextett, eller liknande musikkonstellation, hyras in för del av pengarna så att det blir ännu mer festligt på det vackra Degernäsområdet.

– Pengarna vi fått får bara användas till saker som ska köpas in för att kunna genomföra arrangemanget, som nummerlappar, ett flak från vilket invigningstal kan hållas, mikrofoner och dylikt som behövs till det.

Däremot måste man söka sponsorer till att få ihop priser, för alla som deltar ska få var sitt diplom. Tävlingssimmarna ska dessutom få pokal till de tre som placerar sig först.

För att få Leaderpengar krävs det att projektet som ska genomföras har tre ben att stå på: En privat, en förening samt kommunen. Den förening som Schwartz fått med är Degerfors Golfklubb, som i sin tur kommer ha olika jippon kring golfbanan denna dag.

– Jag och Enno Sjölund, från Golfklubben, var på Leaderkontoret i Fjugesta på tisdagskvällen och fock information om hur projektet ska redovisas och dylikt, berättar Schwartz.

– Det är mycket regler att hålla reda på och jag vet att man inte kan söka pengar till exempelvis en investering. Jag försökte nämligen få pengar till ett hopptorn vid Lilla Degernäs, men det gick inte, säger Schwartz som verkligen fastnat för Degernäsområdet som han önskade att fler fick upp ögonen för.

– Däremot kan man söka för ett projekt som utvecklar landsbygden och turism, förklarar han vidare.

Hemsida

God hjälp har han också haft genom Britt-Marie Room-Östberg på näringslivskontoret, som var den som tipsade honom att söka bidrag till att kunna genomföra Degernässimmet.

En hemsida håller på att färdigställas, där man kan gå in och läsa om det första Degernässimmet i historien.

Nu hoppas Schwartz på god uppslutning, bra väder och förstås perfekt badtemperatur den 7 augusti.