Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu blir varningarna från 1990-talet verklighet

I början på 1990-talet kom riksdag och regering på att vi hade överskott på livsmedel i Sverige, de kallade dem för mjölkfloder, köttberg med mera. Bidrag utgick för att plantera energiskog och vanlig skog.

Det förekom en livlig debatt och i EU-valet var ett argument att vi skull få ta del av Europas bra och billiga livsmedel istället för våra dyra och dåliga. Allt för att få naiva och aningslösa svenskar att rösta ja.

Den som var kritisk och talade om avspärrning och pandemier betraktades mer eller mindre som en ”kuf”. Sådant kan ju inte hända. Sveriges jordbruk betraktas i miljöbalken som en miljöfarlig verksamhet medan maten vi importerar produceras på många håll på ett sätt som skulle sätta varje Svensk bonde i fängelse. I våra grannländer betraktas jordbruk som livsviktiga näringar.

Nu har vi ett läge som ”kufarna” varnade för i början på 90-talet, vi har en pandemi och regeringen för samtal med dagligvaruhandeln om ransonering och reglering på mat enligt SvD. Vår omvärld är inte att lita på längre.

I dag måste det finnas några ”bättre vetande” från 90-talet och därefter som var med i debatten och tog besluten som lett till att vi inte i Sveriges stora land med dess lilla befolkning inte har egen mat för dagen.

Vad vill ni säga till Sveriges konsumenter som nu står inför faktumet att vi kanske står inför ransonering och restriktioner utav livsmedel i våra affärer? Ni tar väl ansvar för era gärningar

Sven Jönsson

Täby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel