Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu börjar kampen om valets kvinnor

Nu ska Moderaterna ut och jaga kvinnor. Det beskedet gav partiledaren Fredrik Reinfeldt, när han talade inför valarbetare i helgen.

Väljarundersökningar har larmat statsministern och alla hans strateger om att kvinnor i stor utsträckning stödjer de rödgröna. Här finns alltså avgörande röster att försöka hämta in. Nu är utmaningen för Moderaterna, enligt Fredrik Reinfeldt, att tala om för kvinnorna att jobbskatteavdraget gynnar dem. Och att det finns mer i den moderata politiken, som rätt presenterat berör kvinnor.

Det mest radikala frieriet till kvinnliga väljare med rödgröna sympatier kom för några veckor sedan. Då släppte Moderaterna upp försöksballonger över tidigare minerad mark. Både finansminister Anders Borg och partisekreteraren Per Schlingman sa sig ”överväga” lagstiftning om kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser. Båda uttryckte sig försiktigt och till intet förpliktigande, men uttalandena var i alla fall så kraftfulla, att de fick mothugg bland annat av kvinnliga moderata toppolitiker. Detta var verkligen att gå för långt även för nya moderater, ansåg de.

Några dagar senare lanserade sig duon Reinfeldt och Borg som männen, som lyssnar på kvinnor anställda i offentlig sektor. De har under åren träffat tusentals, främst kvinnor och vill nu dra nytta av dessa möten för att forma politiken. Fast egentligen finns politiken redan där enligt de moderata toppnamnen, nämligen jobbskatteavdraget.

Fredrik Reinfeldt och alla andra moderater kommer under hela valrörelsen trumma in att skattesänkningarna gynnar undersköterskan och brandmannen. Och visst finns det fog för det. Dessa vanliga yrkesverksamma har mer pengar kvar nu.

De rödgrönas moteld hittills är att skattesänkningarna sker med lånade pengar. Det må vara sant, men någon valvinnare är det inte. Den privata ekonomin är konkret, statens finanser något som svävar högt i det blå. Det kvinnor värnar mer om än männen, är kvaliteten i vård, skola och omsorg, alltså det som betalas med våra skattepengar.

I dag är skolan det hetaste området. Rapporter och kritiker visar ett svensk skolsystem som ett sjunkade skepp. Alliansen vill framstå som mest kapabel att få skolan på rätt köl igen. Här kommer den borgerliga skattepolitiken att prövas i kampen om kvinnor som värnar skolan.