Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu byggs slottet av Legobitar

Artikel 39 av 107
Örebro 750 år
Visa alla artiklar

Lagom till 750-årsjubileumet kommer slottet att avbildas i en ny form. Under onsdagen sätts en modell av byggnaden ihop, av drygt 10 000 legobitar.

Annons
Förhandstitt. Så här ser modellen av slottet ut. Ritningen görs först i datorn innan själva byggandet börjar.

Skaparen heter Gabriel Bremler. Han har de flerfärgade blocken som jobb och har gjort modeller av såväl Turning Torso som Globen. Legoversionen av slottet fraktas från hans studio i Stockholm i sektioner. Uppdraget fick han från Eurostop.

Ritningen är egengjord och allt är byggt för hand. Sektionerna sätts ihop inför publik på onsdag, vid Eurostop. Gabriel Bremler ser flera skäl till varför Lego kan dra till sig folk.

– Det finns en igenkänningsfaktor. Man har själv byggt det eller har barn eller bekanta som gör det. Konstnärligt sett är det ett förlåtande material. Om du bygger fel kan du alltid rätta till det, säger han.

Allmänheten kommer delvis kunna medverka i projektet, genom att bygga figurer till slottet eller miniatyrversionen av originalmodellen. Gabriel Bremler ser tillgängligheten som en viktig del i det. Hans intresse började tidigt och har endast vuxit med åren.

– I slutänden är det fantasin och antalet bitar som sätter gränserna. Som vuxen har du förhoppningsvis kvar fantasin, med större möjlighet att skaffa fler bitar.

Annons