Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu byggs slottet av Legobitar

 
Örebro 750 år
Visa alla artiklar

Lagom till 750-årsjubileumet kommer slottet att avbildas i en ny form. Under onsdagen sätts en modell av byggnaden ihop, av drygt 10 000 legobitar.

Skaparen heter Gabriel Bremler. Han har de flerfärgade blocken som jobb och har gjort modeller av såväl Turning Torso som Globen. Legoversionen av slottet fraktas från hans studio i Stockholm i sektioner. Uppdraget fick han från Eurostop.

Ritningen är egengjord och allt är byggt för hand. Sektionerna sätts ihop inför publik på onsdag, vid Eurostop. Gabriel Bremler ser flera skäl till varför Lego kan dra till sig folk.

– Det finns en igenkänningsfaktor. Man har själv byggt det eller har barn eller bekanta som gör det. Konstnärligt sett är det ett förlåtande material. Om du bygger fel kan du alltid rätta till det, säger han.

Allmänheten kommer delvis kunna medverka i projektet, genom att bygga figurer till slottet eller miniatyrversionen av originalmodellen. Gabriel Bremler ser tillgängligheten som en viktig del i det. Hans intresse började tidigt och har endast vuxit med åren.

– I slutänden är det fantasin och antalet bitar som sätter gränserna. Som vuxen har du förhoppningsvis kvar fantasin, med större möjlighet att skaffa fler bitar.