Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu drar nya löparfesten igång i Örebro – gratis tävling varje lördag: "Hoppas på 40–50 första gången"

Planeringen har pågått sedan juli i fjol – och nu är det till slut dags för premiär.
På lördag drar Örebro parkrun igång.
– Det känns jättespännande, säger initiativtagaren Matt Ford.

Konceptet är busenkelt: Löpartävlingar på samma bana, samma tid, varje lördag. Fem kilometer, helt gratis. Det enda som krävs är att man registrerar sig på en hemsida, skriver ut en streckkod, knyter löparskorna och dyker upp.

Exakt så skrev undertecknad i oktober, när ett testlopp inför Örebro parkrun genomfördes med start och mål vid Naturens hus i Rynningeviken. Då var tanken att det första officiella loppet skulle genomföras i början av januari, men sedan har premiären skjutits framåt. Nu är det till slut dags – på lördag avgörs den första, historiska upplagan, och därefter är tanken att Örebro parkrun ska arrangeras varje lördag framöver.

– Jag är väldigt förväntansfull, man vet ju inte hur många som dyker upp. Men jag hoppas att det kommer 40–50 redan första gången. Vi har över 80 stycken som registrerat sig på hemsidan, och det har ökat med 20–30 varje dag på slutet, så förhoppningsvis är vi uppe över 100 registrerade på lördag. Vi har gjort mycket reklam i sociala medier, men viktigast är att ordet sprids från mun till mun, säger initiativtagaren Matt Ford.

– Det känns jättespännande att det äntligen drar igång. Vi har kämpat för det här sedan juli förra året då vi hade första mötet med kommunen, och nu är det äntligen dags.

LÄS MER: Nu kommer världens hetaste löpartrend till Örebro: "Vill dela med mig av glädjen"

Direkt efter tävlingarna, som kommer att starta 9.30, kommer Naturens hus ha extraöppet för alla löpare som vill samlas och fika och snacka efteråt.

– Vårt främsta mål är att sprida löparglädjen och gemenskapen, säger Ford.

Femkilometersbanan, som alltså kommer att vara densamma varje vecka, startar alltså strax intill Naturens hus och fortsätter förbi värmestugan vid Rävgången och sedan via grusvägarna tillbaka mot Naturens hus. I testloppet i vintras satte Örebro AIK:s Örebro AIK:s Jonas Thingberg bästa tiden med 17.48.

Parkrunkonceptet startade 2004 i Bushy park i Teddington, strax utanför London, och parkruns arrangeras numera varje vecka på över 100 platser i 14 länder och fem världsdelar. Örebro blir den andra orten i Sverige med parkrun efter Stockholm, där Haga parkrun arrangerats 28 gånger sedan starten i augusti.

LÄS MER: Han var snabbast uppför Rusakulan

Ett videoklipp från testloppet i höstas: