Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu finns en stege för bostadslösa Kumlabor

Först tak över huvudet och till sist en egen lägenhet. Nu finns en plan för hur bostadslösa i Kumla ska kunna få ett permanent boende.

”Boendestegen”, som arbetssättet kallas, har vuxit fram på socialförvaltningens individ- och familjeomsorg det senaste året.

I korthet handlar det om att personer med behov av bostad får hjälp med att hitta ett boende på ”rätt” nivå. Klarar man av boendet, så kan man ta ett kliv uppåt på stegen. Om något går snett kan man behöva ta ett kliv ner på stegen. Ännu finns inga utarbetade detaljregler för när en boende är redo för att ta ett kliv uppåt på stegen.

Enligt socialförvaltningen finns det inte några uteliggare i Kumla, däremot finns det en handfull personer som är bostadslösa. De bor inneboende hos andra eller saknar bostad när de kommer från behandlingshem eller liknande.

Efter förutsättningar

Beroende på ens egna förutsättningar kan man kliva in olika högt på boendestegen.

– I bästa fall kan man direkt få en egen lägenhet, säger Ulf Trolin, chef för individ- och familjeomsorgen.

Så är det dock sällan. Första steget rör de som kan uppträda störande. De får bo på Ymergatan på Via industriområde.

– Det är att betrakta som ett högst tillfälligt boende, säger Irene Isaksson, samordnare på individ- och familjeomsorgen.

I boendestegen har man alltid, fast i olika hög grad, kontakt med kommunens boendestödjare, som ger stöd och motiverar till bättre boende.

– Det finns en behandlingsplan kopplad till varje boendesteg, berättar Irene Isaksson.

När det gäller det sista steget i programmet, en egen vanlig lägenhet vänder sig Socialförvaltningen framförallt till Kumla bostäder.

– Vi har fått till ett bra samarbete med dem, men arbetar med ett formaliserat avtal, säger Ulf Trolin.

Han hoppas också på sikt få med några privata hyresvärdar i boendestegen.

Bakgrunden till Boendestegen är att kostnaden för den externa vården av missbrukare har ökat kraftigt. Personer har fått stanna längre än nödvändigt på behandlingshem eftersom det inte funnits lämpligt boende att erbjuda i Kumla.

Individ- och familjeomsorgen fick ett uppdrag att ta fram en bra behandlingsplan och bra boende för dem som har ett missbruk. Eftersom de personer som finns inom socialpsykiatrin ofta har samma bostadsproblematik som missbrukare finns de även med i boendestegen. Arbetssättet finns redan, men formellt ska socialnämnden anta programmet vid sitt februarisammanträde.