Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har Susanne fått tid för politik

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Det här är NA:s intervjuserien inför höstens kommunval. Temat är nya namn på valsedlarna. Här är det Centerpartiets Susanne Karlsson från Lindesberg som porträtteras.

Hon är 47 år och lärare på Lindeskolan i samhällskunskap och geografi.

– Jag kom i kontakt med politiken som jobbig förälder på ett möte i gamla kommunhuset. Karl-Arne Löthgren (C) sa många kloka saker då. Jag får skylla på honom att jag till sist står på en lista.

Susanne Karlsson anslöt sig till Centern efter att ha skrivit en uppsats om kommunpolitik på 1990-talet.

– Jag har varit medlem i partiföreningen länge, men med fyra barn, jobb och en skiftarbetande man har det varit svårt att få kontinuitet i vardagen tidigare.

Vilken landsbygdspolitik vill du driva?

– Våra vägar håller ihop och främjar landsbygden. För att ta vara på förutsättningarna i Bergslagen och i regionen måste vägarna vara bra, och politiken tillväxtorienterad för att gynna exempelvis hållbar turism och närodlat.

Vem ska ta ansvar för bostadsbristen, och vad vill du göra åt den?

– Äldre vill från sina villor och yngre söker villor. Hela flyttkedjan måste fungera. Då väljer fler att flytta från städer. Det kommer att hjälpa till för rekryteringen inom bristyrken. Vi kommer snart att presentera flera områden i kommunen som vi tycker ska bebyggas. Ungdomar behöver en första bostad, oftast små hyreslägenheter.

Var står du i frågan om det omdiskuterade stadsnätet?

– Det vi visste vid starten, kändes rätt, men kommunen hade inte rätt resurser och för höga ambitioner.

Hur ska det skapas fler jobb i Lindesberg?

– Det måste vara lättare att driva små företag. Det är de som anställer flest. Kommunen borde samordna tillsynskontroller och skapa enkla instruktioner. Starta egetbidrag behöver införas för 18-25 åringar.

Hur tycker du invandrings- och asylpolitiken skulle kunna bli bättre?

– Ju otydligare det är vem som ansvarar för vad, desto mer frodas fördomar, felaktigheter och myter. Här måste även kommunen bli tydligare.

Vad vill du göra för att förbättra skolan, vården och omrsorgen?

– Långsiktighet i skolpolitiken och bort med terminsperspektivet som oroar både Lindeskolan och de mindre grundskolorna. Inför fler lärlingsplatser. Skapa en pensionärsvårdcentral. Vi har tusen fler pensionärer från 2018.

Om en helt egen fråga:

– Du känner och äger din kropp. Alla måste själv kunna bestämma hur man ska identifiera sig. Socialtjänst och skola måste få mer resurser och utbildning i HBQT-frågor. Alldeles för många unga får ett dåligt och felaktigt bemötande. Omskärelse och ungdomar som gifts bort mot sin vilja är ett annat gissel jag möter som vi måste arbeta med. Kommunen måste därutöver bli bättre på att stötta kultur-, idrotts- och föreningsliv. Jag brukar fråga mig själv vad vi gör för de unga som inte idrottar.