Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan du beställa begravningen - på nätet 

Det senaste året har begravningsbyråer på nätet på allvar etablerat sig i Sverige. Två finns även i Örebro län, men de traditionella byråerna menar att det personliga mötet fortfarande efterfrågas.

Möjlighet att själv, oavsett var i världen man finns, gemensamt planera en begravning, är ett viktigt argument hos de nya begravningsbyråerna som nu lanserar sina tjänster. Ett lägre pris är ett annat.

– Vi säljer begravningar på ett annat sätt, inte en annan typ av begravning, säger Lavendlas upphovsman Jakob Nordström.

Han trycker på att deras kunder kan ta mer rationella beslut om var de får mest för pengarna, när de själva beställer via internet.

Även om man i dag kan beställa så gott som hela begravningen på nätet, krävs det ändå fortfarande personer som plats som transporterar den avlidne. Lavendla samarbetar med Anderssons begravningsbyrå i Örebro.

– Vi tror att det är en annan kundgrupp än den vi har i dag, så vi tror inte att detta tar andra begravningar från oss, säger Monica Andersson, som ännu inte fått några uppdrag i Örebro genom Lavendla.

De traditionella begravningsbyråerna möter den nya trenden med egna internetbaserade planeringsverktyg. För trots att Fonus var först i Europa och redan år 2005 kom med det, är det fortfarande enbart 250 begravningar per år som planeras enbart på nätet via Fonus.

– Vi brukar hänvisa till internetverktyget när man vill förbereda sig före ett besök, säger Peter Andersson, kontorschef på Fonus i Örebro.

Alldeles nyligen har begravningsbyrån Götmars i Örebro blivit pilotbyrå för ett internetverktyg som ska användas av byråer anslutna till Sveriges Begravningsbyråers Förbund.

– Vi tycker det är positivt med konkurrens och jag tror att det nya verktyget kan göra att vi blir bättre, säger Edward Götmar.

Både Peter Andersson, Fonus, och Edward Götmar, Götmars, framhåller hur de märker att många värdesätter det personliga mötet när det är dags att beställa en begravning.

– Det blir helt andra kostnader om man beställer på nätet, men vi märker att folk normalt värdesätter rådgivningen de kan få, säger Edward Götmar.

Hur vill du göra? Boka så mycket som möjligt på nätet eller gå till en begravningsbyrå? Kommentera artikeln här intill.