Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu krävs historia för att klara ÖSK-krisen

Det går att förlora. Det har ÖSK bevisat mer än väl den senaste tiden. Men inte på det sätt som laget uppträdde på Nya Parken. Särskilt inte mot Norrköping.
Nu måste ÖSK skriva allsvensk historia för att hänga kvar.

I fredags avblåstes hotet om en fotbollsstrejk. Tyvärr verkade spelarfacket ha glömt att informera ÖSK.

Det var länge sedan jag såg ett så passivt lag uppträda på en allsvensk plan. Trots att mötena med IFK Norrköping gäller mer än tre poäng. De har derbystatus. Fyra busslaster supportrar på plats var värda något tillbaka.

De fick ingenting. När inte ens Tobias Grahn drar på sig en varning inser man hur viljelös insatsen var.

Första halvtimmen var tempofattig av båda lagen. Sedan blixtrade hemmalaget till med tre mål innan de kunde börja nerjoggningen långt före slutsignalen. I ett läge när ÖSK desperat borde jaga mål hände inget framåt.

Allt som kan gå fel går faktiskt fel – och lite till. Grahn och Wikström däckade varandra på uppvärmningen. Rama byttes in och genast ut igen.

Det måste vara känslan av filmen ”Måndag hela veckan” för alla inblandade. Säkert allra mest för tränare Boström. Han ställde åter upp med en 4-4-2-liknande formation och lät Peter Samuelsson starta på topp. Inget fel i det, däremot obegripligt hur en formsvag Emil Berger får fortsatt förtroende.

Sixten Boström är en duktig tränare, det kommer jag aldrig att backa ifrån. Men snart är alla tillgängliga verktyg provade i trupp-lådan. Med samma klena poängutdelning. Fakta är att Boström inte får fart på årets lag. Oavsett skadeläge måste den förändringen ske snarast.

Historiskt sett är det redan för sent. I princip har inget lag öppnat med nio segerlösa matcher och hängt kvar i allsvenskan sedan premiären 1924. Bara Öster 1971 med 13 raka utan seger (men nio oavgjorda), dock med tvåpoängssystemet. Nio utan seger är också nytt klubbrekord, oavsett serie för ÖSK.

Tydligare än så kan krisen knappast beskrivas. Det krävs alltså en mindre bragd för att klara kontraktet.

EM-uppehållet är tre matcher och tio dagar bort. Framtidstron måste åtminstone då ha återvänt.

Något annat: ÖSK-ledningen höll i veckan möte med en grupp supportrar. NA förbjöds aktivt att närvara – trots att jag dagen innan försökte förklara för både kansliets budbärare och sportchef Lennart Sjögren om värdet att kunna redovisa frågor och svar till en större allmänhet. Jag blir därför glad att se hur flera supportrar på olika nätforum efteråt ifrågasatt denna slutna hållning kring träffen. Där finns en självinsikt om att den stora skaran anhängare fortfarande finns utanför klubbens nätverk.

Dessutom noterar jag att bland annat en känd ÖSK-bloggare tilläts närvara i lokalen. Men det är väl skillnad på media och media.

ÖSK är också en klubb som ofta framhäver sin vilja att ta samhällsansvar. Äntligen fick vi ett konkret exempel. Nattvandrare på stan har fått sin efterföljare i krogspioner på stan. Kushtrim Lushtaku blev avstängd efter uppmärksamhet från supportrar.

Kosovoalbanen blev ett lämpligt första bondeoffer, en spelare man kan avvara och ytterst få kommer ta strid för.

Det ska bli intressant att se om samma princip ska gälla alla andra. Förra året fanns uppgifter om betydligt grövre exempel på spelare ute i nattlivet.

Nu väntar vi bara på ett journummer till ÖSK:s hemsida.