Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu måste de ha kassaapparat

Från årsskiftet införs kravet att torghandlare ska ha kassaregister. Men det gäller inte personer som driver handeln genom ett utlandsregistrerat bolag, och det kan vara så många som var tredje torghandlare i landet.

Annons

Onsdag är veckans lilla torghandelsdag, lördag den stora. Denna onsdag finns det fem torghandlare på Stortorget. Tre som säljer egenplockade bär och svamp och som NA inte kan intervjua av språkskäl. Av de övriga två vill en absolut inte vara med i tidningen.

Återstår en – men en veteran, eller rättare sagt två. Ragnar Artursson och Anna-Lena Karlsson från Sköllersta har haft torgstånd på Stortorget sedan 1982. En gång i tiden hade de 700 höns, potatisodlingar, bikupor och åtskilligt annat. Nu säljer de inköpta varor.

– Man är pensionär, har trappat ner, säger Ragnar Artursson, som vid sidan om bonderiet har jobbat i verkstad. Men torghandeln har varit en viktig del i hushållet.

Han har hört talas om kravet på kassaapparat men inte grubblat närmare.

– Gäller det också så här små rörelser, säger han, finns det inget undantag, nån nedre gräns?

– I så fall blir det här nedlagt. Finns det inga undantag så är det slut. Vi betalar 5 000 kronor om året för att stå här. En kassaapparat kostar mycket mera. Nej, då är det slut.

Ragnar Arturssons förståelse för kassakravet är obefintligt. Han förstår inte varför det plötsligt ska vara så j-a komplicerat att bedriva torghandel på Stortorget.

– Är det så stora belopp så det här är något att bråka om? Nej, inte på det här torget i alla fall, svarar han själv i nästa andetag.

Och när han får höra att kassakravet inte gäller torghandlare som jobbar via utlandsregistrerade bolag försvinner den sista resten av förståelse.

Likadant reagerar stamkunden Jan Nilsson i ett annat stånd.

– Det låter konstigt, tycker han. Man får väl anta att de som driver torghandel i Sverige bor här och då ska samma regler gälla för alla.

– När jag var liten och gick med mamma på torget fanns det levande höns här, och massor av stånd. I dag är det bara ett fragment kvar, och jag kan föreställa mig att kravet på kassaregister minskar handeln ytterligare. Det vore inte bra för torghandeln som är ett trevligt inslag i stadsbilden.

Anne Marie Ringnander är också stamkund på torget, köper kakor och bullar i ståndet där ägaren vill vara anonym. Hon är där varje vecka men gillar lördagarna bäst.

– Inte ska de behöva ha en stor kassaapparat för det här lilla, säger hon med emfas. Man ska väl kunna luras lite grann.