Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste vattenreserverna för örebroarnas dricksvatten säkras

Artikel 5 av 10
Lågt vatten i Hjälmaren 2016-2017
Visa alla artiklar

Inte bara Hjälmarfiskarna oroas. Nu påbörjar Örebro kommun en inventering av sina vattenreserver för att försäkra sig om att örebroarna får dricksvatten.

Annons

Läs också:

Så påverkas fiskarna av den extremlåga vattennivån i Hjälmaren

– Om tre veckor ska vi veta vad vi har i våra vattenreserver och hur vi kan använda dem, säger Leif Rehnberg, verksamhetschef för vatten och avlopp inom Örebro kommun.

– Vi behöver vara säkra, om torkan fortsätter, förklarar han.

Vattenreserverna som förser Svartån med vatten, Örebros stora kommunala vattentäkt, är bland annat sjöarna Toften och Storbjörken.

– Det här är en extremt ovanlig situation för Örebro kommun, med så låga nivåer i de vattendrag som förser örebroarna med dricksvatten, säger Leif Rehnberg.

Men vattendragen hänger samman. Finns det inte skäl att oroa sig för att alltför mycket vatten tas ut från Hjälmaren, som yrkesfiskarna varnar för?

– Det lilla som tas till Eskilstunaån och Hjälmarekanal påverkar bara marginellt. Hjälmaren är en så stor sjö, säger Peder Eriksson, chef för enheten för vatten och naturmiljö på länsstyrelsen i Örebro.

Nederbörd under den kommande vintern förväntas fylla på så mycket att vattenstånden blir normala, anser både Peder Eriksson och Leif Rehnberg.

– Ett problem är om det snabbt blir så kallt att nederbörden blir snö som inte smälter och rinner ner i jorden förrän senare i vår, säger Leif Rehnberg.

– Jag har aldrig följt väderleksprognoserna så noga som nu. Det lilla regn som kommit senaste dagarna påverkar inte mycket, fortsätter han.

Annons