Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu måste vi män ta makten!

När familjen får tillökning är det oftast mamman som tar nästan hela föräldraledigheten.

Efter barn ett, brukar det bli andra barn och kanske ett tredje. Räkna ihop det där, så blir några års frånvaro från jobbet och ökad närvaro i hemmet. Några år där kvinnan fullständigt dominerar i hemmet.

Å ena sidan har vi gubbar ofta alltför svårt att ta itu med disken, fixa så att det finns bröd framme på morgonen och planera för när barnet X ska till fotbollsträning och barnet Y till kompisens kalas. Å andra sidan: Är kvinnor verkligen beredda att släppa ifrån sig en del av makten över hemmet? Det är faktiskt inte självklart.

För en tid sedan beslöt Folkpartiets partistyrelse att föreslå en tredje pappamånad. Det blir landsmötet i höst som bestämmer om det också ska bli partiets politik. Om det blir så kan vi förvänta oss intressanta intriger inom Alliansen.

Visst kan det tolkas som statligt tvång att införa en tredje pappamånad. Men det kan också tolkas på ett annat sätt.

När strukturer och traditioner gör att pappor bara tar ut 20 procent av föräldraledigheten, ger staten ett stöd. En signal till arbetsgivare och andra att pappor borde ägna mer tid åt sina barn. Mammor borde få mer makt på jobbet och pappor mer makt där hemma. En tredje pappamånad handlar om att förändra strukturer både i hemmet och i arbetslivet.

Det är fortfarande så att kvinnor tjänar mindre än män. Då ska vi också ha med i bilden att tjejer får bättre betyg än killar. Och det är fler kvinnor som utbildar sig på högskolenivå än män.

Så om arbetsgivare skulle sätta lönenivån efter skolbetyg och utbildningsnivå skulle kvinnor snabbt vara på väg att få överhanden både när det gäller de ledande befattningarna och de högsta lönerna. Men så är det inte. Det går möjligen åt rätt håll. Men det går trögt. Väldigt trögt.

Ska då staten lägga sig i hur familjer använder föräldradagarna? Ja, i någon mån. Vi kan naturligtvis kalla det för tvång eller pappamånader.

Men vi skulle lika gärna kunna tala om att en del av föräldraförsäkringen är individuell. Blir du förälder har du ett antal föräldramånader som du inte kan överlåta på någon annan. Du får för övrigt inte heller överlåta dina pappamånader till grannen eller till barnens mormor. Är det en allvarlig begränsning av din frihet?

Island har infört en modell med en tredelad föräldraförsäkring: en tredjedel till pappan, en tredjedel till mamman och en tredjedel som föräldrarna får disponera som de vill. En tredje pappamånad innebär att vi närmar oss den isländska modellen.

Det finns inga garantier för att detta leder till högre löner eller bättre positioner för kvinnor i arbetslivet. Men det är värt att pröva. Och det leder i varje fall till att fler pappor ägnar mer tid åt sina barn – och blir mer delaktiga i hemmet.