Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu rivs gamla pappersbruket

Nu rivs de sista byggnaderna på pappersbruksområdet.
Kvar är bara delar av pannan och den 87 meter höga skorstenen.

Men vad som kommer att hända med den 15 hektar stora tomten på Öster i Örebro är än så länge osäkert.

Det var för ett och ett halvt år sedan som Örebro kartongbruk avvecklades och lade ner verksamheten. I våras började man med rivningsarbetet och nu är det bara några få byggnader kvar innan allt är borta.

Stefan Tegelaar är arbetsledare på Demcom som sköter rivningen.

– Vi har kvar pannhuset, skorstenen och några magasin. Vi är i slutskedet och under våren kommer det mesta att vara nere på marknivå.

Skorstenen sparar de till sist, allt för att det ska vara så tomt som möjligt runt omkring.

Hur tar man ner en så hög skorsten?

– Man fäller den, som ett träd, säger Stefan.

Det är det franska bolaget Lafarge som äger företaget och marken. Berndt Hohlfält är kvar som vd för Örebro kartongbruk och han berättar att än är inget klart. Lafarge ska sanera marken och vad som händer sen är för tidigt att säga.

– Det är en process och en dialog som pågår och tidigast i sommar kan det komma ett beslut.

Intresset för det attraktiva området mellan Almby och Näsby är stort. I augusti 2010 gick den dåvarande borgerliga koalitionen ut med ett förslag om att köpa pappersbruksområdet och skapa ett nytt stort centralt beläget bostadsområde. Men att bygga bostäder på den gamla industritomten är långt ifrån enkelt. Först måste marken som sagt saneras och i dag vet man inte vad det kan kosta, eller hur lång tid det kan ta.

Ulf Nykvist är planchef på Örebro kommun. Han berättar att kommunen haft kontakt med Lafarge och man har så smått börjat göra ett planprogram för att se hur marken skulle kunna användas i framtiden.

– Efter det får vi se om detaljplanen ska ändras så marken kan användas till annat än industriändamål, säger han.

Men det här kommer att ta tid. Något beslut om eventuella nya bostäder vid pappersbruket på Öster kommer inte att komma på länge.

– Nej, det här är inget vi gör med hög hastighet. Vi vill att det ska mogna fram. Vi måste titta på omgivningarna och se vilka begränsningar som finns. Vi har ju reningsverket i närheten och andra industrier som grannar. Vi får se om det går att få till en mix av verksamheter och bostäder som många drömmer om, säger Ulf Nykvist.