Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu rivs sista längan

Fastigheten Hemgårdsvägen 13B fick stå orörd när övriga pensionärslängor revs. Nu ska det huset också rivas.

– Vi har under en längre tid sökt alternativ för att bevara huset, men vi har inte hittat någon bra lösning, säger Svante Actins, fastighetschef på Hällefors bostads AB.

Hemgården med sina huslängor har varit ett långdraget ärende. Redan 2001 föreslog Boab att husen på Hemgårdsvägen skulle rivas.

Det väckte protester med hänvisning till husens kulturella värde. Boab avvaktade med att riva husen, men framhöll att bolaget inte kunde ta ekonomiskt ansvar för fastigheterna som var i stort behov av renovering.

Hemgården blev ett politiskt ärende. Länsstyrelsen kopplades in och myndigheten konstaterade att Hemgården har ett kulturhistoriskt värde som representant för tidiga exempel på renodlade pensionärsbostäder.

Men husen är inte tillräckligt intressanta för att förklaras som byggnadsminne.

Nu är samtliga byggnader på Hemgården borta utom två, 13B och Paradiset. 13B fick respit och skulle utredas om det kunde bevaras. Paradiset ägs sedan 2006 av Statens bostadsomvandling, SBO, och är studentbostäder.

– Framför allt har vi diskuterat med kommunen om en lösning för 13B. Kommunen vill köpa marken där Hemgården står och vi har erbjudit dem 13B också. Vi har även diskuterat med Örebro läns museum om bidrag för husets bevarande, men ett sådant ges inte.

Ett fåtal privata intressenter har också funnits, men dessa har inte ansetts lämpliga enligt intentionerna om husets bevarande, enligt Actins.

Innan huset får rivas ska detta godkännas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

HÄLLEFORS.

Sannolikheten att kommunen rustar upp Hemgårdsvägen 13B är små, bedömer Peter Carlsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

– Hemgården och husen var ett väldigt hett ämne förut, men nu upplever jag att det inte är en lika het fråga längre, säger Carlsson.

– När diskussionerna om Hemgårdens bevarande väcktes för några år sedan beslutades att vi skulle avvakta och se om några idéer dök upp. Men några sådana idéer känner jag inte till har framkommit.

Kommunen är intresserad av marken där Hemgården står för projekt skola 2010. Att använda Hemgården 13B för skolans verksamhet är inget som tilltalar Carlsson.

– Nej, dels är lokalerna inte anpassade eller tillgängliga för skolundervisning, dels skulle det bli så dyrt att rusta upp huset för att klara de byggnormer vi ställer på våra skollokaler.