Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska alla barn kunna hänga med på utflykter

Alla barn i förskolan ska kunna hänga med på utflykter i framtiden. Det ska inte hänga på pengarna.- Vi tar bort de dolda kostnaderna, säger Marie Magnusson (KD), ordförande i förskolenämnden.

De kommunala förskolorna i Örebro ska från och med den 1 augusti i år vara kostnadsfria.

– I visa kommuner tar man bort dolda kostnader i skolan, men i förskolan har inte så många kommuner gjort det. Det finns några. Men nu gör vi det. Men det blir inte avgiftsfritt. Det gäller att skilja på begreppen, säger Marie Magnusson.

Varför behöver förskolan vara kostnadsfri?– Förskolan ska vara kompensatorisk. Det handlar om att få en likvärdig förskola, och då kan de här dolda kostnaderna vara ett problem för många barn, säger Marie Magnusson och fortsätter:

– Det är barn som är hemma när det är utflykter och barn som aldrig har med sig matsäck. Det kan också handla om utrustning för aktiviteter på vintern. Det finns många förskolor där det inte är någon idé att ge sig ut för barnen har inte med sig grejer.

Förskolenämnden ska samtidigt besluta om att avsätta en halv miljon kronor för att genomföra den kostnadsfria förskolan.

– Men det är inte pengar som vi bara skickar rakt ut till förskolorna, utan de får söka pengar. Vi har en ansökningsperiod. Då kan vi få en indikation på vad det är förskolorna saknar, säger Marie Magnusson.

Den här ansökan handlar om att få pengar till att köpa utrustning som exempelvis skidor, skridskor, hjälmar och lucialinnen som förskolorna kan ha till utlåning. Men inte till matsäckar vid utflykter.

– Det här med matsäck kommer förskolorna själva att stå för. Det är ingen stor kostnad, men det blir lika. Du slipper den här enorma fokuseringen på ätandet vid utflykter. Det blir så när barn har med sig mat i ryggsäcken att de tittar vad de andra barnen har med sig. Nu fixar förskolan det och man går ut och har trevligt, säger Marie Magnusson.

Hur stort är det här problemet?– Jag kan inte säga ett antal barn som är utsatta. Men man kan luta sig lite mot den här handlingsplanen för barn i ekonomiskt utsatta familjer, där man skriver att det finns 3 000-4 000 barn i kommunen som lever under existensminimum. Det är alltid de barnen som inte har möjligheter det handlar om, säger Marie Magnusson.

Handlar det här om förskolor i särskilt utpekade områden?– Nej, det gäller alla förskolor. Det ska vara en likvärdig förskola. Jag tycker vi lagt oss på en miniminivå, säger Marie Magnusson och fortsätter:

– Jag har fått frågan från föräldrar. Får vi inte ta med oss matsäck till barnen nu? Men det är fel fråga. Du behöver inte göra det. Förskolan fixar det.