Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska ännu fler svenskar lånas ut på biblioteket

Förra året så testade Ljusnarsbergs kommun integrationssatsningen "Låna en svensk". Nu ska fler svenskar kunna lånas ut på biblioteket resten av hela detta år.

Annons

– Vi hade en testperiod av "Låna en svensk" i maj förra året. Vi hade 20 svenskar att låna ut och vi fick över 40 utlåningar, berättar Karin Wouda, integrationskoordinator på Ljusnarsbergs kommun.

– Nu vill vi att det ska gå att låna en svensk under hela 2017. Men vi behöver fler svenskar som kan ställa upp och bli utlånade.

Vad projektet handlar om är att ge nyanlända människor möjlighet att få träffa en människa som redan bor i Sverige och som kan svenska och vet hur det brukar fungerar i Sverige.

– Vi har en pärm på biblioteket i Kopparberg där de svenskar som man kan låna presenteras. Sedan väljer den som ska låna en svensk vem den vill träffa. Och så har de två ett möte på biblioteket under en timme.

Mötet handlar till exempel om språkträning, om integration, om möjlighet att få ställa frågor om Sverige och om relationsbyggande.

– I testmånaden förra året kunde varje svensk lånas ut hur många gånger som helst. Nu ska dock varje svensk bara lånas ut en timme per månad. Därför behöver vi fler som är villiga att låna ut sig i projektet.

Bland annat ska nu anställda på Ljusnarsbergs kommun erbjudas att vara med i "Låna en svensk" på arbetstid.

I februari beräknas "Låna en svensk" vara igång igen.