Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska det bli fart på turismen i Askersund

Kommunens turistaktörer ska ges större delaktighet i utvecklingsarbetet kring turism. Detta sker i samband med att den nya enheten inom näringsliv, turism och information startar.

Annons

Drygt ett 40-tal turistaktörer från föreningar, företag samt andra intressenter med speciell turisminriktning deltog i veckan i starten av ett nytt samarbete där turismen ska prioriteras.

– Det är ett väldigt brett forum där vi nu lägger grunden till det nya sättet att jobba med utvecklingssamarbete mellan näringsliv, turism och marknadsföring, förklarar näringslivschef Henrik Olofsson.

Bakgrunden till det nya arbetssättet är kommunens omorganisation där turismfrågorna flyttar över till en ny enhet direkt under kommunstyrelsen.

I den organisationsstegen kommer det att finnas en styrgrupp, arbetsnamnet är för närvarande turistråd, där övervägande delen ska bestå av representanter från turistaktörerna. I gruppen ska även finnas KS-politiker och tjänstemän.

– Det har efterfrågats ett tätare samarbete mellan olika aktörer. Den här näringen är jättestor för oss i Askersund.

Många idéer

Många idéer framfördes under den avsatta dagen för upptakten, både kort- och långsiktiga mål. Bland annat riktade paketlösningar, turistbussar, idélådor för turistförslag, öppna hamnbodar och fler träffar mellan turistaktörerna.

Återkommande var även att alla ska uppträda som ambassadörer för hela sin kommun.

Även mindre orterDeltagarna jobbade med stor entusiasm och tongångarna över kommunens initiativ var positiva.

– Det här verkar bra, och det har blivit lite fart på folk i kommunen för att utveckla turismen. Men det är viktigt att det inte bara kommer att handla om Askersund som tätort.

– Det finns så mycket även ute i de mindre tätorterna, menade Alf Fransson från Lerbäcks hembygdsförening.

Elisabeth Holgersson på Vätterns Väveri kände att det var viktigt att lära känna andra som har turisminriktning.

– Ett samarbete och kunskap om andras verksamheter kan leda fram till att alla får ett utökat besöksantal, menade hon.

Styrgrupp nästa

Nästa uppgift på agendan är att organisera aktörerna och få till stånd den styrgrupp som ska fortsätta utvecklingsarbetet.

Därför kommer det att hållas ytterligare ett möte där man bland annat ska utse vilka representanter som ska sitta med.

– Kommunen har bjudit upp till dans, och aktörerna verkar vilja vara med, nu ska vi se vad de vill dansa till, säger Henrik Olofsson.

Annons