Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska fallfärdiga Villa Oppeby återfå den forna glansen

Det byggs lite överallt i länet, inte bara i Örebro. Nu satsar Kenneth och Kristina Engström i Vretstorp på att renovera ett av samhällets förfallna paradhus och göra hyreslägenheter.

Annons

Kristina och Kenneth Engström, som vi berättade om på förra uppslaget, gillar sin hembygd och vill att den ska vara fylld av liv och rörelse. Längs huvudgatan ligger en gammal grosshandlarvilla som genom åren blivit väldigt förfallen, bland annat hade taket börjat läcka.

– Vi har sneglat på den i flera år och konstaterat att det är ett gediget stenhus, förmodligen ritat av Carl Nissen som även ritat vårt hus, säger Kenneth.

För en tid sedan fick paret köpa villan och nu har de satt igång ett stort renoveringsarbete med hjälp av snickare.

– Huset började byggas 1912 och hade då en nedervåning som var grosshandel. På övervåningen bodde grosshandlare Karl Julin med familj och på vinden fanns lägenheter för tjänstefolk, fortsätter Kenneth.

I dag renoveras hela huset och det kommer att bli sex lägenheter totalt, en del med charmiga inslag som kakelugnar, frilagda takbjälkar och vindsfönster. Tanken är att behålla så mycket som möjligt av den gamla känslan. Bland annat har huset fått koppartak som det hade från början. Badrummen har numera marmorväggar.

– Jag kom över ett stort parti marmor till bra pris som vi har använt i badrummen, fortsätter Kenneth.

När vi hälsar på, är två av lägenheterna nästan klara och de har även hyresgäster. De fyra övriga lägenheterna kommer att renoveras och hyras ut under sommaren.

På innergården ligger en gammal länga byggd i timmer. Där hade grosshandlare Julin sitt lager och även det huset kommer att renoveras och blir förråd, eventuellt blir det även garage.

Vi hoppas kunna återkomma med ett reportage om huset när det är helt färdigrenoverat.