Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska Karro- minnen flöda

I början av maj kommer kända och okända Karropiltar att samlas på sin gamla skola. Då ska minnen återupplivas.

Annons

Minnena ska flöda kring Sibirien, den gamla Nybyggnaden och den sega lönnen, som fortfarande är ett kännetecken för skolan.Hågkomsterna rör givetvis inte bara Ohms lag, tyska prepositioner och fysiska övningar på Alnängarna.De heta känslorna från förflutenhetens år gör sig nog påminda.

Säkert undrar någon medelålders kvinna hur hon kunde bli kär i killen – som nu blivit mullig man – men som våren 1973 var lika het som Mick Jagger.

Säkert undrar någon medelålders man hur han kunde bli kär i tjejen – som nu blivit dammig dam – men som 1969 var som en sommarvind, som en hind.

7-8 maj ordnas återvändar-dagar på anrika Karolinska skolan, Karro.

Festligheten har en koppling till Bernadottejubileet. Det är 200 år sedan riksdagen i Örebro valde Jean Baptiste Bernadotte till kronprins, och som tack till staden lät kung Carl XIII Örebro skola byta namn till Schola Carolina.

Det är första gången återvändardagar i denna form anordnas på skolan.

Evenemanget startar på eftermiddagen 7 maj i aulan. Elever bjuder då återvändarna på musik, trolleri och mycket mera. Skolledningen, med bland gymnasiechefen Thomas Gustafsson, och elever berättar om dagens Karro.

På kvällen blir det bankett och underhållning i Bollhallen, före detta Ridhuset.

– Karros aula och Bollhallen rymmer bara 270 personer så därför måste vi begränsa antalet anmälningar. Det finns platser kvar, men vi har 15 mars som sista anmälningsdag. Anmälan görs på Karros hemsida-som man når genom att gå in på Örebro kommuns hemsida (www.orebro.se/karolinskaskolan), berättar Lasse Hallmén, rektor för naturvetarprogrammet-och student på Karro, anno 1964.

Det är Lasse och före detta läraren Erland Bohlin, som för Sällskapet Karolinare i Örebros räkning, ansvarar för återvändardagarna.

De har god hjälp elever som utför en rad uppgifter, bland annat dukning och servering vid banketten.

Lucas Lundholm, trollkarl från dagens Karro, ser fram emot dagarna i maj.

– Det ska bli riktigt roligt att vara med. Jag tror att det blir lyckat. Bland Karros elever finns en väldigt fin gemenskap.

Bland de gamla Karropiltar som återser sin skola kan nämnas Jan Mårtenson, författare, ambassadör med mera.

Stadsliv kan också berätta att den aktade statsvetaren Leif Lewin, student 1960, kommer, liksom forne SR – och SVT-medarbetaren Carl-Uno Sjöblom, student 1949, Rigmor Robèrt, student 1966, läkare och föreläsare, Staffan Rydén, student 1968, nytillträdd rektor för Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

Under lördagen den 8 maj ska dessa återvändare bland annat berätta minnen i aulan. Staffan Rydén ska också ge prov på sin sångkonst.

En återvändare kommer från Estland. Det är Jaan Männik, student 1963, och som numera är ordförande för Estlands riksbank. Han har varit i kontakt med alla sina forna Karrokompisar. Över 20 av dem har anmält sig.

EwaMaria Roos (Björkström), som tog studenten 1974, kommer åter med ett leende på läpparna. Hon är i dag logonom (röst- och talpedagog med estetisk inriktning), men var under många år skådespelare på Stadsteatern i Stockholm. Skådespelarbanan började i Örebro.

Vad har Karro betytt för dig?

– Karro var ju språngbrädan mellan barndom och början till vuxenliv. Att få trampa runt i anrika korridorer och ornamenterade trapphallar i tre år, som att växla in på ett nytt spår. Jag tyckte lärarna var så gamla och lärda. De kanske inte var så gamla egentligen men de kändes gamla. Kanske var det det ålderstigna i själva miljön som gjorde dem gamla. De var förmodligen yngre än vad jag själv är nu. Förmodligen.

Vilka förväntningar har du inför hemvändardagarna?

– Jag kommer att få träffa skolkamrater jag inte sett på 35 år. Människor som skaffat sig utbildningar, kanske rest runt i världen och fått erfarenheter, gift sig, skilt sig, gråtit och skrattat. Kanske till och med fått barnbarn. Det roliga med dessa möten är att komma ihåg vilka de var då – förr i tiden – för 35 år sedan – och sen få se och höra vad som hände sen.

Det värsta vore om …

– Någon tunnhårig halvfull gubbe i pullover och skor med tofsar på kommer fram och berättar en ingående historia om hur vi gick i parallellklass och hur kära vi var i varandra i ettan på gymnasiet när vi satt på en parkbänk vid Svartån och kysstes med tungan och jag kan ta gift på att jag aldrig sett gubben förr. Och det vore ju lika illa om det var jag som var i gubbens ställe … Time flies!