Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska Ronnie Petersons liv bli film

Den 10 september är det exakt 38 år sedan den våldsamma kraschen som tog livet av Ronnie Peterson inträffade. Nu ska hans liv bli dokumentärfilm.

Det är den 10 september år 1978, platsen är Monzabanan i Italien. Ronnie Peterson, racingstjärnan från Örebro som har fått smeknamnet ”Superswede”, startar som femte bil från tredje ledet – i loppet som skulle komma att bli hans sista. Redan i första kurvan sker olyckan. Petersons bil blir träffad bakifrån av en annan, slungas mot ett staket, studsar tillbaka ut på banan där den krockar med fransmannen Didier Pironi, för att sedan fatta eld.

En dag senare avlider Ronnie Peterson på sjukhus.

– När han sedan gick bort var det verkligen en landssorg som drabbade Sverige. Ronnie är en av de största idrottsprofilerna vi har haft och han var en av mina största idoler. Jag följde nogsamt varje race, säger Henrik Jansson-Schweizer.

Det är han som står för regin när Ronnie Petersons liv och karriär nu blir dokumentärfilmen ”Superswede”. Tidigare har han producerat ”Hundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann”. Att han gör dokumentären nu, 38 år efter olyckan som tog Ronnie Petersons liv, förklarar han med att det finns en viss distans till händelsen och att det är angeläget att berätta för en ny publik om vilken stor idrottsprofil han var.

– För mig var det även viktigt att hans dotter, Nina Kennedy, skulle vara beredd att medverka i filmen och för henne är tiden mogen nu. Hon är också en av medproducenterna. När man gör en biografi över en människas liv tycker jag det är extremt viktigt att man gör det tillsammans med de närmaste.

Filmen beräknas att gå upp på vita duken under hösten 2017. Inspelningsarbetet drar i gång nu i september och bland inspelningsplatserna finns Italien, England, USA – och givetvis Ronnies hemort Örebro.

– Det blir en hel del Örebro i filmen. Det kommer att medverka en del Örebroprofiler, men vilka kan jag ännu inte avslöja.

Henrik Jansson-Schweizer har även varit i kontakt med några av de som var de största racingsprofilerna under Petersons epok.

– Alla har varit välvilliga till att medverka. Det har varit överväldigande, jag har nog inte själv förstått hur stor Ronnie är internationellt innan jag konkret började med projektet.

Även om racing är en viktig del i filmen kommer inte främsta fokus ligga på ”teknik och varvtider”. I grunden är det en kärlekshistoria som Henrik Jansson-Schweizer vill berätta. Ronnies relation med frun Barbro kommer spela en stor roll.

– Att göra historien om Ronnie rättvisa är ett tungt ansvar att axla, men jag tror verkligen att vi kommer att lyckas.

Finansieras av Region Örebro län

Dokumentären om Ronnie Peterson har namnet ”Superswede” och planen är att den ska gå upp på biograferna hösten 2017. Under våren 2018 kommer den även finnas på streamingtjänsten Viaplay. Regissören Henrik Jansson-Schweizer hoppas även på att kunna sprida filmen internationellt. ”Superswede” produceras av bolaget Nice Drama. Delar av filmen spelas in i Örebro.

Filmregion Stockholm-Mälardalen samproducerar filmen om Ronnie Peterson, med finansiering från Region Örebro län och näringslivet genom Filminvestering i Örebro.

Ronnie Peterson föddes 14 februari 1944 i Almby. Han är än i dag Sveriges mest framgångsrika formel 1-förare genom tiderna. Den 11 september 1978 avled han på sjukhus, dagen efter den våldsamma kraschen. Ronnie är begraven på Almby kyrkogård i Örebro.