Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu sopas gruset bort

Nu börjar kommunen sopa gatorna i city.
Men många cykelolyckor skulle kunna förhindras om gruset togs upp tidigare.

Annons

Rullgruset är en fara för cyklisterna. Det menar Anna Niska på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, som forskar kring drift och underhåll av cykelvägar.

– I april månad så sker var femte singecykeloycka på grund av gruset, berättar hon.

Borde kommunerna sopa tidigare?– Ja, det brukar vi lägga fram, och vissa kommuner har börjat tidigare men att sopa tar tid och kostar pengar därför vill de flesta inte göra det för tidigt. Men just när det gäller grus så underskattar man den rulleffekt det har. Även för fotgängare så sker halkolyckor på grund av gruset, säger hon.

Anna Niska påpekar att vi vet ganska väl vilka olyckor som sker på cykel men att det saknas kunskap och studier kring vilka åtgärder som borde sättas in.

– Vi har nu på gång ett samarbete med Trafikverket för att titta på orsakssambanden och se vilka åtgärder som är enkla och billiga och som ger effekt. Vissa kommuner prövar till exempel att salta i stället för att ha ut grus men det finns för- och nackdelar med alla metoder.

Sopmaskinerna kör nu i centrala Örebro och sopar upp gruset. I nästa vecka ska arbetet med att göra rent på de stora huvudcykelstråken vara i gång och i mitten av maj räknar man med att Örebros gator är fria från sand och grus. I år har man satt i gång ovanligt sent.

– Ja, jag har aldrig varit med om att det varit så här sent, säger Gösta Eriksson, verksamhetschef på park och gata, och berättar att det beror på den långvariga kylan.

– Vi har inte kunnat börja tidigare eftersom vattnet som sprids ut för att det inte ska damma fryser när det är för kallt på morgnarna. Då får vi halka i stället. Och sprider vi inte ut vatten bildas ett stort dammoln. Nu hoppas vi att vi får så varmt väder att vi kan köra på som vi brukar.

Borde man över lag börja sopa tidigare?– Ja, om det inte är för kallt. Det finns en handlingsplan för ökat cyklande som föreslår att man ska sopa en extra gång på våren och även en extra gång på hösten för få upp löv. Pengar finns avsatt till det här men något beslut har inte fattats än.

Vad skulle det kosta att sopa en extra gång?– 110 000 kronor. Och då räknar man med att sopa huvudcykelstråken och de nya cykelstråk som man planerar att bygga.

Vore det värt det?– Ja, jag tror att om man satsar de här pengarna skulle fler börja cykla tidigare på säsongen än annars.

Får ni mycket klagomål på gruset?– Ja, de flesta vill få bort gruset bara det blir lite soligt.