Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vaccineras barnen

Runt om i landet har vaccineringen av barn börjat. Barn blir ofta sjukare än vuxna, men barn under tre år vaccineras inte.

Annons

Vaccineringen av barnen sker på skolor, barnavårdscentraler och vårdcentraler. Barn som tillhör någon riskgrupp ska redan ha erbjudits vaccin, nu gäller det alla barn i åldrarna 3-18 år som inte tillhör någon riskgrupp.

Mycket tyder på att små barn under tre år skulle ha mycket att vinna på att vaccineras, eftersom de ofta drabbas av svårare komplikationer än äldre, men eftersom vaccinets säkerhet inte är testad på små barn så avstår man. Från sjukvårdens sida rekommenderar man därför alla andra att vaccinera sig, för att på så sätt begränsa smittspridningen till de små barnen.

Barn 0–3 år

Det blir ingen allmän vaccinering av barn under tre år så länge vaccinet inte är godkänt för så små barn. Barn som tillhör någon av de grupper som riskerar att bli allvarligt sjuka i influensan kan dock vaccineras med halv dos från 6 månaders ålder. Föräldrar till nyfödda barn rekommenderas vaccination som övrig allmänhet.

Barn 3–6 år

Barn i förskoleålder, från tre år, som inte tillhör riskgrupperna, kommer att erbjudas vaccin på barnavårdscentraler och vårdcentraler. En del barnavårdscentraler kommer även att kunna vaccinera barnets vårdnadshavare, beroende på hur vaccintillgång.

Skolbarn

Barn i grundskolan kan komma att vaccineras i skolan. I annat fall kan barn i skolålder vaccineras på övriga vaccinationsställen, som vårdcentraler och husläkarmottagningar.

Barn som tillhör riskgrupper

Barn med kroniska sjukdomar eller andra tillstånd som påverkar andningen och/eller immunförsvaret (till exempel barn med Downs syndrom), barn med kronisk njursjukdom, neuromuskulära sjukdomar (till exempel cp-skada eller annat multifunktionshandikapp), hiv/aids, diabetes, astma eller andra lungsjukdomar ska ha erbjudits vaccin i första omgången. Detta gäller barn från sex månader och uppåt. Barn som tillhör riskgrupper kan vaccineras på vårdcentraler eller barn- och ungdomsmedicinska mottagningar.

Källa: vårdguiden.se

Den stora vaccinationstråden - här kan du diskutera allt om vaccineringen i forumet.

På sjukvårdsrådgivningens hemsida hittar du frågor och svar om barn och vaccinering.

Här kan du se när vaccineringen startar i olika landsting.

Läs Familjelivs övriga artiklar om svininfluensan.

Så kan du undvika smittan:

· Vaccinera dig själv och dina barn.

· Undvik nära kontakt med personer som du vet är sjuka.

· Lär barnen att man alltid ska hosta och nysa mot sin arm, och att man ska vända sig bort från andra. Helst ska man hosta eller nysa i en pappersnäsduk förstås – om man hinner. Och näsduken ska kastas direkt!

· Tvätta händerna ofta, länge och noga. Att sjunga Blinka lilla stjärna under tiden är ett bra knep. När sången är slut är händerna rena.

· Försök lära barnen att inte peta näsan, stoppa fingrarna i munnen eller klia sig i ögonen i onödan.

· Ta helst inte med barnen till ställen med mycket folk i influensatider, som gallerior, stormarknader, restauranger och simhallar.

· Var ute mycket med barnen – smittan sprids inte lika lätt utomhus.

· Skydda ditt spädbarn mot smitta genom att undvika folksamlingar och tvätta händerna ofta.

· Håll snuviga barn på avstånd från de minsta barnen.

Källa: Vårdguiden.se

Annons