Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nuevo ger Nathalie styrka och stöd

Målarkursen ger Nathalie ny kraft, och på gymmet lyfter hon bort missmod.

22-åriga Nathalie Jensen och 45 andra unga vuxna mellan 18 och 29 år ingår i det regionala arbetsmarknadsprojektet Nuevo.

Gemensamt för dem alla är att de varit arbetslösa. Portar till en ny värld öppnar sig när Nathalie fattar penseln eller när hon tränar.Hon är som en regnbåge som vill sprida sina färger över duken.På gymmet lyfter hon inte bara hantlar. Här lyfter hon också bort missmod.När hon fått nobben efter många jobbsök ger målarkursen och de andra aktiviteterna i projektet Nuevo trygghet.I Nuevo får hon chansen att uttrycka sina känslor.

Nuevo vill utgå från tjejernas och killarnas speciella behov och erbjuda stöd som så småningom ska leda till harmoni, jobb och egen försörjning.

Kursen i måleri är en del i verksamheten. Andra aktiviteter är gymbesök, och naturligtvis jobbsökande. En mer övergripande tanke är att deltagarna ska få struktur på tillvaron för att sedan kunna gå vidare.

Till gymmet på Gustavsvik söker hon sig regelbundet. Varierad träning ger henne inte bara fysisk styrka. Kropp och själ hör ihop. Övningarna på gymmet – till musik ger också Nathalie psykisk styrka.

– Det är så bra att vara hos Nuevo i stället för att bara vara hemma och söka arbete. Det är fint att få vara här och göra olika saker tillsammans och prata med andra som är i samma situation, säger Nathalie.

Hon hoppas att få jobb snarast. Helst skulle hon vilja jobba med djur eller med barn som på något sätt råkat illa ut och tappat fotfästet i livet på grund av missbruk.

Hon vet av egen erfarenhet att dessa barn är många och behöver stöd.

Nathalie trivs med sin konstlärare Francisco Vargas León. De talar om hennes bild som är på väg att bli färdig.

En älva fångar en eld.

– Mina tankar far och flyger. Francisco har sagt till mig att släppa loss när jag målar, att jag inte alltid ska vara så detaljrik.

Nathalie håller med om att sättet att uttrycka sig i bild kan överföras till livet i vardagen. Det handlar om att vidga sina vyer, att se framåt. Ibland är det nödvändigt att låta känslorna flöda i stället för att låsa in dem i slutna kamrar i hjärtat.

Koncentrerat betraktar Nathalie sin skapelse och småpratar med Francisco. Ofta tar Nathalie hjälp av musik när hon målar. Det är som om tonerna och färgerna är syskon.

– Det är skönt att uttrycka sig i bild och bara lyssna på musik. Det varierar vilken sorts musik jag spelar, ibland kan det bli från 50-tal (Oh Carol) och framåt, ibland blir det Metallica.

Francisco berömmer henne och spricker upp i ett brett leende.

– Jag tycker mycket om att vara här med de unga. De har alla sina egna uttryck, och det gillar jag. Det känns nästan som om jag renoverar mig själv när jag talar med dem och när jag ser deras bilder.

Francisco, Nathalie och de andra deltagarna ser fram emot 1 mars. Då ställer de ut och bjuder på vernissage i Stadsbibliotekets foajé. Utställningen varar i en vecka.