Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny chef ska hållakoll på turistfrågor

Kommunen söker en turistchef. En helt ny tjänst inrättas för att få bättre kontroll på turistfrågor.
– Det har saknats utvärderingar av bland annat turistbyråverksamheten i flera år, säger kommunchef Lena Sahrblom.

Kommunstyrelsen har tidigare beslutat att gå från två till enbart en turistbyrå. Inom samma budgetram inrättas i stället en turistchefstjänst från den 1 januari 2011.

– Kommunen har haft turistbyrån på entreprenad sedan 1992, men några utvärderingar har inte skett, säger Lena Sahrblom.

Orsaken är att turistbyråerna inte haft skriftliga uppdrag. Sahrblom säger att entreprenörerna gjort vad de kunnat utifrån gällande förutsättningar.

Inga tydliga anvisningar

– Kommunstyrelsen har inte gett några tydliga uppdragsanvisningar. I de enkla utvärderingar som turistbyrån har gjort framkommer det att man saknat tydliga anvisningar och någon fysisk person att rådfråga.

Sahrblom säger att uppgifterna framkom när hon utredde den numera nedlagda tillväxtenheten.

”Tappat styrningen”

– Kommunen har tappat styrningen på turistområdet enligt mitt sätt att se det. Ett område som är viktigt för bland annat besöksnäringen och därmed ligger i linje med näringsliv och tillväxt.

Sahrblom vill inte ha några synpunkter på hur frågorna skötts tidigare, men säger att det för hennes del känns viktigt nu att kommunstyrelsens styrning säkerställs.

– I mitt uppdrag ingår att möjliggöra att kommunstyrelsen kan sköta sin uppsiktsplikt. Politiker ger i uppdrag och fördelar pengar till olika områden. Då är det viktigt att följa upp vad man får för pengarna. Allt arbete ska utvärderas minst en gång per år. Det är nödvändigt för att kunna analysera och veta hur man ska gå vidare.

– Ytterst handlar det om att berätta för kommuninvånarna vad man gjort för skattepengarna.