Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny chef som brinnerför kultur och fritid

Kultur är grundläggande i ett samhälle och föreningslivet måste en ort värna om. Det framhåller Lena Sundholm, kommunens nya kultur- och fritidschef.

Det är en helt ny kommunal tjänst på halvtid som inrättats. Lena Sundholm, 48 år, vikarierar i tio månader och uppdraget blir bland annat att se över vilket kultur-utbud kommunen har i dag samt fundera över vart man är på väg.

Detta ska göras tillsammans med samtliga tolv kommuner i länet. Resultatet presenteras i januari.

Lena Sundholm är bosatt i Örebro och jobbar den andra halvan som administratör i ett privat företag.

Frilansande sångerska

Hon är utbildad sångpedagog och frilansar dessutom som konsertsångare.

Hon kommer närmast från Västra Götalandsregionen där hon jobbade som chef inom kultur och fritidsområdet.

Kultur- och fritidsfrågor brinner hon för och framhåller betydelsen av båda i ett samhälle.

– En värld utan kultur skulle vara svårt att andas i. Jag tror inte vi som goda individer kan existera utan. I kulturen föds kreativitet.

I fråga om ekonomi anser Sundholm det omöjligt för ett samhälle att säga att man inte har råd med kultur, åtminstone inte alltid.

Kultur kan dessutom vara så oändligt mycket, här finns egentligen inga gränser, anser hon. I sammanhanget blir också föreningslivet oerhört viktigt. En del i samhället som ofta lever i en tuff verklighet med svårigheten att locka frivilliga krafter.

Nya lösningar

– Vi måste kanske hitta andra former, våga nytt och våga prova. Det är människors kraft vi ska värna om. Det kan vara spännande att fundera över nya lösningar.

Lena Sundholm har precis inlett sitt arbete i kommunhuset och första tiden har hon framför allt bekantat sig med kollegor och politiker samt läst in sig på sitt arbetsområde.

– Eftersom jag kommer utifrån ser jag kanske med andra ögon på situationen i Hällefors. Så det här känns spännande.