Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny coach klar: "Som sju rätt på lotto"

Michael Ballard, 30. Där har ni Örebro Black Knights nye coach – en värvning som sportchefen Mats Hagsten jämför med sju rätt på lotto.

Annons

Michael Ballard är Örebro Black Knights senaste rekrytering inför superserien, och kanske Champions league, 2014.

Den amerikanske 30-åringen kommer att ingå i Örebros coachteam och beskrivs som en drömvärvning – även om det var Ballard som kom till Black Knights och inte tvärtom.

Ballard spelade amerikansk fotboll på college för Oklahoma Sooners i början av 2000-talet, men en skada tvingade honom att lägga av. Istället satsade han på en karriär som coach, samtidigt som han utbildade sig till lärare och rektor.

Sedan tog kärleken honom till Örebro – och en dag för inte särskilt länge sedan knackade han på hos Black Knights.

– Han sa: ”Wow, har ni amerikansk fotboll här? Får jag vara med och hjälpa till?” Och vi blev förstås otroligt glada, bra o-linecoacher växer inte på träd. Det här är som sju rätt på lotto. En sådan här coach får man leta livet ur sig för att hitta. ”Mike” har tidigare coachat på highschool i flera år, bland annat o-line men även d-line, tight ends och linebackers. Han har en mycket bred kunskap. Det är guld värt, säger Örebros sportchef Mats Hagsten.

I Black Knights kommer Ballard alltså att bli coach för "o-line", offensive line – den offensiva kedja av stora spelare som ska skydda de konstruktiva anfallsspelarna. O-linecoachen är nyckelposition i ledarteamet för ett amerikanskt fotbollslag.

– Allting i anfallet börjar och slutar med o-line. Det är de som ger quarterbacken bollen och det är de som antingen ska skydda honom så han i godan ro får kasta bollen eller blockera så att runningbacken kan springa och ta yards. De är en fantastiskt viktig grupp för anfallet, säger Hagsten och fortsätter:

– Väldigt ofta är det headcoachen som har den här unika kunskapen. Det finns en knapp handfull duktiga o-linecoacher i Sverige, så tar man hit en headcoach från USA är det i 99 procent av fallen han som tar sig an o-line. Det är deras baby. Jim Ward gjorde det senaste säsongen, till exempel. Men nu kan våra o-linekillar få toppcoachning från och med i morgon, även fast vi inte har någon headcoach klar, säger Hagsten.

Örebro har också gjort klart med egna receivern Johan Stål som fysansvarig för hela föreningen. Stål driver ett gym på Väster där spelarna redan börjat träna inför nästa säsong.

– Målet med fysträningen är att bli större, starkare och snabbare än i fjol, förstås, säger Hagsten.