Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny klädinsamling i Örebro – företaget utan 90-konto

Ett okänt insamlingsföretag delar just nu ut lappar i Örebro och uppmanar folk att skänka kläder.
– Vi ska ansöka om ett 90-konto, säger ägaren.
– Det kan de aldrig få, säger Svensk insamlingskontroll.

Annons

Flera örebroare har under dagen fått en stor lapp med rubriken ”SOS för människor” i brevlådan. Folk uppmanas att skänka kläder och andra saker till barnhem i behov av hjälp.

För att få veta var dessa barnhem finns måste man gå in på in på företagets hemsida. Där står att kläderna doneras till barnhem och ålderdomshem i Litauen.

StädföretagFöretaget bakom insamlingen heter Auri för människor AB och är ett städföretag baserat i Skärholmen i Stockholm. I verksamhetsbesdkrivningen står även att företaget ska ”samla donationer för fattiga barn från Baltikum”.

Ägaren Aurimas Janulevicius säger att insamlingsverksamheten har pågått i ungefär ett halvår.

Ni är ett aktiebolag. Har ni tänkt att tjäna pengar på donationerna?– Nej, vi tjänar pengar på städningen. Insamlingen av kläder är bara för att hjälpa mitt land, säger han.

Så ni säljer inget av de insamlade kläderna?– Jo, vi säljer en del, men bara för att täcka kostnaderna för transport och löner till de som jobbar med insamlingarna.

Hur har det gått hittills med insamlingarna?– Sådär, men vi försöker i alla fall göra någonting för att hjälpa till.

Ni har inte något 90-konto, och det gör att ni kan uppfattas som oseriösa. – Vi ska ansöka om ett sådant, säger Aurimas Janulevicius.

Men den ansökan kommer att avslås, meddelar Tommy Jonsson på Svensk insamlingskontroll. Företag beviljas aldrig 90-konto.

– Det kan de aldrig få. Bara stiftelser, ideella föreningar och trossamfund kan komma ifråga, säger Tommy Jonsson.

Ingen kontrollTommy Jonsson känner inte själv till Auri för människor AB och kan inte uttala sig om företagets verksamhet.

– Men eftersom de inte har 90-konto står de utanför vår kontroll. Det innebär att det är upp till gemene man själv att göra den kontrollen och göra sitt ställningstagande.

Om 90-konto

Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening som godkänner och granskar organisationer som har sjusiffriga plusgirokonton och bankgiro som börjar med 90.

Endast idella föreningar, trosamfund och stiftelser kan beviljas 90-konto. Privatpersoner, företag och ekonomiska föreningar kan inte få 90-konto.

I reglerna för 90-konto säjs bland annat att minst 75 procent av intäkterna ska gå till det välgörande ändamålet.