Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny lönerörelse men samma gamla ord

Hur är verkligheten? Klyftorna ökar i vårt samhälle, och det finns stora krafter som gör att de fortsätter. Men i grunden så vill ju många sälja på Svenska marknaden där det går att ta ut höga priser. Produkter och tjänster avlönas i andra länder. Vi lånar pengar till konsumtion baserat på att efterfrågan på att bostäder trissas upp. Just nu talas om hyreshöjningar på 3%, medan lönehöjningar på 3% är omöjliga, och dessa ska skattas innan vi betalar hyreshöjningen. Hur ska ekvationen gå ihop? Det är inte våra problem, och det ordnar sig säkert på något sätt, det har vi hört till leda nu.

Ju lägre ner i lönerna vi kommer desto lägre lönehöjningar ska vi ha. Men det talas aldrig om att dessa människor som har minst resurser de får lägga dessa på konsumtion i våra affärer. De som har lite bättre ställt lägger oftare pengar i andra länder, eller lägger dem i sina samlingar.

Det måste väl vara många fler än jag som känner igen avtalsförhandlingar från år till år och tycker det är tjatigt. Ett spel för galleriet som kan rationaliseras väsentligt.

Rune Jakobsson

Hökerum

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel