Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny markstudie vid Skäret

Länsstyrelsen ger 400 000 kronor för en förstudie vid Skärets före detta sågverk. Det finns föroreningar i marken där och nu ska området undersökas närmare.

– Vi ska nu upphandla uppdraget. Sedan ska förstudien ske i sommar, säger Ove Sikén, Bergslagens kommunalteknik, BKT. Det är efter sågverksverksamheten som föroreningar har påträffats, främst efter impregnering av virke.

Översiktlig

Länsstyrelsen har redan 2008 genomfört en översiktlig undersökning av tio före detta sågverk i länet, bland annat Skäret, och på områdena påträffades bland annat kadmium. – Hur stor omfattningen av föroreningar på Skäret är vet vi inte. Det ska förstudien utreda.

Lades ner 1967Sågverket lades ned 1967. År 2003 köptes fastigheten av stiftelsen Kulturcentrum Ljusnarsberg. 2007 köptes den av Operafastigheter AB. Den kulturverksamhet som drivs på Skäret i sommar ska inte påverkas av förstudien, enligt Sikén.

Anpassa tidsmässigt

– Skulle det vara väldigt giftiga föroreningar skulle området redan ha stängts av. Och ska vi göra aktiviteter där i framtiden kommer vi att lägga dessa när det inte är någon operaverksamhet.

Förstudien ska vara klar 31 mars 2011. Undersökningen ska ligga till grund för om det sedan ska ske en sanering av området.