Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny miljöpolicy antagen

Laxå kommun ska minska sin klimatpåverkan med 25 procent till år 2020. För att nå målet arbetar Laxå kommun med ett kommunövergripande miljöledningssystem och har antagit en ny miljöpolicy.

Laxå kommun har sedan flera år bedrivit ett strategiskt miljöarbete med inriktningen att minska kommunens klimatpåverkan. Arbetet intensifierades sommaren 2008 då kommunen påbörjade ett bredare miljömålsarbete. Man började arbeta med att minska energiförbrukningen i kommunens fastigheter och eleverna i kommunen fick mer miljökunskaper i undervisningen.

Nu tar Laxå kommun ytterligare ett steg i arbetet med att försöka minska kommunens miljöpåverkan. Laxå kommun kommer att arbeta med ett kommunövergripande miljöledningssystem, en så kallad miljödiplomering.

Det innebär att personal och politiker i Laxå kommun ska tänka på miljöpåverkan när beslut fattas och handlingar görs. Till detta finns en miljöpolicy som säger att Laxå kommun ska arbeta för att ständigt bli bättre och att föroreningar ska förebyggas.

”Ett strukturerat miljöarbete leder till minskade kostnader. Framförallt genom minskade energi-, rese- och materialkostnader”, skriver miljöchefen Harry Lundin i ett tjänteutlåtande.

Miljöarbetet innebär också att Laxå kommun ska ha ett kommunövergripande miljömål.

Målet är att Laxå kommun år 2020 ska ha minskat sin klimatpåverkan med 25 procent.

På det senaste kommunfullmäktigemötet klubbades det igenom att ett miljöledningssystem ska införas i Laxå kommun under 2010. Miljöpolicyn antogs.

Kostnaderna för införandet av miljöledningssystemet ska ingå i verksamheternas befintliga budget.