Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny nämnd har inte stöd av alla

En helt ny politisk nämnd, val- och demokratinämnden, införs. Men bara Koalition 2014 (S, HOB, V och C) står nu bakom beslutet, inte oppositionen.

Med den nya nämnden ska val- och demokratifrågor lyftas upp mer på den politiska agendan. Men varken M, GL, KD eller SD stödjer alltså införandet av den nya nämnden. När nämnden tillsattes av kommunfullmäktige blev den inte fulltalig, oppositionens platser blev vakanta.

– Vi tycker inte en nämnd, med en avlönad ordförande, ska jobba med demokratifrågor. Demokratin ska alla partier jobba med ändå utifrån sitt partistöd. En nämnd gör dessutom att inte alla partier blir representerade vilket vi anser är fel förhållningssätt när man ska arbeta med just demokrati och valfrågor, säger Christina Johansson (M).

Oppositionen vill i stället ha ett utskott direkt under kommunfullmäktige som jobbar med demokratifrågorna. Ett sådant utskott har funnits förut.

– Vi har redan provat ett demokratiutskott och det fungerade inte bra. Det måste levereras något också och då är en nämnd bättre. Dessutom har samtliga partiers gruppledare rätt att närvara i nämnden, även om de inte har beslutsrätt, säger Lars-Göran Zetterlund (C).

Efter votering och rösträkning klubbades den nya nämndens reglemente igenom med röstsiffrorna 20–8. M, GL, KD och SD yrkade samtliga på återremiss av hela förslaget. Lars-Erik Eriksson (SD) kallade dessutom den nya nämnden för ”trams”.

Till nästa fullmäktige ska opposiotionen dock lämna förslag på sina kandidater till den nya nämnden och då blir den fulltalig.