Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny naturstig längs Hjortkvarnsån är klar och invigs på lördag

En sex kilometer lång naturstig längs Hjortkvarnsån är nu färdig, och ska invigas på lördag. Bakom projektet ligger Hjortkvarns PRO:s ”gubbar”.

En ståtlig träportal markerar starten på naturstigen vid hockeyplan i Hjortkvarn. Det är här de åtta herrarna inom PRO som jobbat med stigen möter upp NA och berättar om arbetet.

– Vi började planera för cirka två år sedan. Vi var flera som tänkt på hur härligt det är att promenera och motionera vid ån, det är inte så blåsigt och kallt där, berättar Gunnar Bergkvist.

I mars i fjol påbörjades det praktiska arbetet. Runt 500 mantimmar av ideellt arbete har det blivit, och man har också fått hjälp på olika sätt av lokala företag.

– Vi vill att det här ska bli ett ställe för rekreation. Det är också ett sätt att uppmärksamma hur vacker natur det finns häromkring, säger Torgny Holm.

Stigen är sex kilometer lång och går längs ån till sjön Avern. Det finns bänkar på flera ställen och en grillplats. De sju broarna på stigen har gänget byggt själva.

– Det här är ett naturvårdsområde så vi har inte fått göra vad som helst, utan har gjort i ordning med omsorg, säger Torgny, och hela gruppen poängterar att de fått god hjälp av skogvaktare Ingemar Karlsson.

Vid starten finns en informationstavla med karta och fakta, bland annat om djurlivet som är rikt på fåglar. Några arter att hålla utkik efter är strömstare och forsärla.

– Vi har också byggt och satt upp fågelholkar, säger Kennert Allansson.

Invigningen sker på lördag klockan 12 vid Kvarnen, där också marknaden Naturens skafferi pågår klockan 11-14. Det är skyltat från väg 51. På plats finns några ur arbetsgruppen för att svara på frågor. Det blir också bandklippning och naturbilder och bilder från arbetet kommer att visas.