Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny organisation för samma pris?

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Politikerna kostar landstinget 30 miljoner kronor årligen. Nästa år slås landstinget samman med Regionförbundet. Det är oklart om kostnaden kommer att minska då.

Sedan många år tillbaka har Örebro läns landsting några av landets högst arvoderade landstingsråd. 2006 var det till exempel bara Stockholms landstingsråd som hade högre arvode än örebroarna.

Marie-Louise Forsberg-Fransson, socialdemokrat och landstingsstyrelsens ordförande, hade då 58 843 kronor i månaden. I dag har hon 69 966 kronor. Och fortfarande är hon en av de högst arvoderade. Tidningen Dagens medicin gjorde 2011 en undersökning av landstingsrådens arvoden och då hamnade Örebro på sjunde plats.

– Det är ett oerhört tufft uppdrag. Jag är ytterst ansvarig för en verksamhet på 9,3 miljarder med nästan 9 000 anställda som omfattar hälso- och sjukvård, trafik, kultur, nationell utveckling med mera, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson och fortsätter:

– Det är som att jämföra med en koncernordförande i privata sektorn.

Marie-Louise Forsberg-Fransson påpekar att sedan hon tillträdde har hon och hennes kolleger jobbat konsekvent med att hålla politikerlönerna lägre i jämförelse med omgivningen och i stället arbetat med att höja vårdpersonalens löner.

Vid en jämförelse med angränsande landsting, däribland Uppsala och Östergötland, som båda har universitetssjukhus, ligger Örebro i topp. Fast både Uppsala och Östergötland har större nettokostnader för sin verksamhet och fler anställda.

– Det kan vara svårt att jämföra rakt av, men jag kan säga att jag gärna skulle se att min kollega i Östergötland fick ökat arvode, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Hennes politiske motståndare, oppositionsrådet Ola Karlsson (M) reagerar inte heller på arvodesnivån i Örebro läns landsting.

– Jag tycker inte att vi har stötande höga arvoden.

Men Ola Karlsson ser den nuvarande organisationen och arvoderingen som ett snart avslutat kapitel när Örebro läns landsting och Regionförbundet Örebro nästa år blir Region Örebro. Just nu pågår ett arbete med att slå samman de två organisationerna.

– Min målsättning är att totalkostnaden för politiken inte ska bli högre, snarare lägre, säger Ola Karlsson.

Den totala kostnaden för Örebro läns landstings politiker var 2013 drygt 30 miljoner kronor. Utöver detta gav landstinget 9,5 miljoner kronor i kommunalt partistöd till partidistrikten. Regionförbundet Örebro har kostnader för runt 3,1 miljoner kronor.

Diskutera landstingspolitikernas arvoden genom att kommentera artikeln.

Landstingen i siffror

Örebro:

Folkmängd: 284 840

Verksamhetens nettokostnad:7,28 miljarder kronor

Antal anställda: 9 138

Antal landstingsråd:13 (6 heltid och 7 halvtid)

Arvodet för landstingsstyrelsens ordförande: 69 966 kronor/månaden

Östergötland

Folkmängd: 437 848

Verksamhetens nettokostnad:10,4 miljarder kronor

Antal anställda: 12 251

Antal landstingsråd: 8

Arvodet för landsting-styrelsens ordförande: 62 790 kronor/månaden

Uppsala

Folkmängd: 344 793

Verksamhetens nettokostnad:8,4 miljarder kronor

Antal anställda:11 052

Antal landstingsråd:11 (4 heltid och de andra deltid)

Arvodet för landstingsstyrelsens ordförande: 65 780 kronor/månaden

Västmanland

Folkmängd: 258 449

Verksamhetens nettokostnad: 6,35 miljarder kronor

Antal anställda: 6 371

Antal landstingsråd: 13(6 heltid och de andra deltid)

Arvodet för landstingsstyrelsens ordförande:67 569 kronor/månaden

Värmland

Folkmängd: 273 619

Verksamhetens nettokostnad: 6,6 miljarder kronor

Antal anställda: 7 124

Antal landstingsråd: 9(7 heltid och 2 deltid)

Arvodet för landstingsstyrelsens ordförande: 55 643 kronor/månaden