Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny plan för omsorgen

Omsorgsnämnden har antagit en ny handlingplan och jobbar nu på riktlinjerna. Året inleddes med ett extramöte där nya ordföranden Barbro Stein (S) pekade ut riktningen.

Kommunen ska spara 55 miljoner de närmaste fem åren och omsorgen måste ta sin beskärda del. I år är sparbetingen på över 18 miljoner kronor plus underskotten från 2008 och 2009 som måste hämtas hem.

– Ingen nämnd i världen kan göra allt på en gång, därför behövs en handlingsplan för rekonstrueringsarbetet, säger Barbro Stein.

Målet hur nämnden ska hitta rätt storlek på kostymen måste sättas upp. Stein framhåller vikten av att nämnden vågar ta nödvändiga beslut, respekterar fullmäktiges beslut, vidtar nödvändiga förändringar och utkräver resultat. Man måste lämna den kultur som känne-

tecknats av en vänta och se-

mentalitet.

Den konsultfirma som genomfört en extern genomlysning av omsorgsnämndens verksamhet har bland annat påpekat bristen på koppling mellan budgeten, det vill säga ekonomin, och verksamhetens mål.

En av de stora frågorna för framtiden är enligt Stein vilken verksamhet omsorgen ska bedriva samt i vilken omfattning.

Steins föreslagna handlingsplan antogs av nämnden. Den säger bland annat att riktlinjer för äldreomsorgen ska upprättas som en politiskt styrdokument. Även en gemensam kartbild när det gäller mål och delmål ska upprättas. Hela verksamheten ska få en genomgång liksom lokalerna.

Frågor som ställs är bland annat hur verksamheten ska prioriteras, hur budgetprocessen ska se ut liksom ledningsorganisation och resurstilldelning. Måltider, entreprenadverksamheter, aktiviteter för äldre och handikappade samt personalens kompetens och vidareutbildning ska diskuteras. Punkterna är många men blir enligt Stein en nödvändig inriktning.

En helt ny organisation för äldreomsorgen ska jobbas fram.

I november ska ett förslag finnas klart som kan fastställas för att sedan kunna sjösättas 2011.

Riktlinjer för nämndens arbete ska tas fram av ett par tjänstemän till nästa möte. Nämndens ledamöter har fått material hur det ser ut i andra kommuner för att kunna komma med egna förslag. I riktlinjerna ska även vårdtyngdsbedömning, det vill säga tidsbe-döming av insatser, finnas med.

– Det blev ett bra första möte, säger Barbro Stein som även valdes till ordförande för omsorgsnämndens beredningsgrupp. Gruppen består av en representant från varje parti och har möte inför varje nämnd.

Omsorgsnämnden träffas nästa gång den 17 februari och då är det en heldag inbokad.