Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny stiftelse registrerad

Stiftelsen Ellyvor och Ove Andersson är nu registrerad. Nästa år räknar kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson att Ljusnarsbergs kommun kan göra en första utdelning.

Annons

Det tog tid innan all administration kring den nya stiftelsen blev klar. Makarna Ellyvor och Ove Andersson upprättade ett testamente på 1 miljon kronor redan 2002 om en gåva till Ljusnarsbergs kommun. Bådas vilja var att en stiftelse skulle inrättas då båda avlidit. Ett år efter att testamentet skrevs avled Ellyvor och Ove gick bort våren 2006.

Sedan dess har ärendet malts i byråkratins kvarnar. Det har blivit liggande en tid på kommunen, men i höstas lämnades det vidare till länsstyrelsen i Örebro.

– Där har man omorganiserat och ärendet flyttades över till Dalarnas län. Där har det nu hanterats och registrerats, säger Ewa-Leena Johansson.

Stöd till behövande

Parets vilja är att stiftelsen ska ge stöd till behövande gamla och sjuka i Ljusnarsbergs kommun. Ett tillägg i reglerna ger kommunen också möjlighet att dela ut stipendier till begåvade skolungdomar inom kommunen.

– Först ska pengarna investeras och det är endast avkastningen som sedan kan delas ut. Sociala utskottet kommer att hantera stiftelsen, men kommunstyrelsen fattar beslut om vem eller vilka som pengarna ska delas ut till, säger Ewa-Leena Johansson.

Ove Andersson var född i Ljusnarsbergs kommun och har varit bosatt i Bångbro. Makarna Andersson har sedan bott i Västerås.

– Det är roligt när människor kommer ihåg sin gamla hembygd och vill uppmuntra eller stimulera personer eller verksamhet, säger Ewa-Leena Johansson.

Annons