Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny studie om förorenad mark

Ytterligare en huvudstudie om förorenad mark i Silvergruvan ska ske. Staten beviljade i fjol 1 miljon kronor för detta och nu upphandlar BKT en entreprenör som ska utföra studien.

– Slutdatum för upphandlingen är den 2 april och i sommar ska provtagningarna starta, berättar projektledare Andreas Leander på Bergslagens kommunalteknik, BKT.

År 2008 genomfördes ett stort saneringsprojekt i Silvergruvan. Totalt 25 000 ton förorenad sand och jord grävdes bort och ersattes med ny. Det var föroreningar från ett vaskverk som fanns i marken där.

Beviljade mer pengar

I samband med detta anmälde en fastighetsägare intill att den hade vad som såg ut att vara vasksand på sin tomt.

Naturvårdsverket beviljade nya pengar till en förstudie av det området, som ligger nära den redan sanerade marken. Förstudien bekräftade att det även här fanns föroreningar som arsenik och bly och området bedömdes utgöra en stor risk för människors hälsa och för miljön.

1 miljon kronor

I höstas beviljade därför Naturvårdsverket, via länsstyrelsen, 1 miljon kronor till en ny huvudstudie etapp 2 i Silvergruvan, nu av det nya markområdet. BKT har huvudansvaret för projektet.

– Markprover och vattenprover sker i sommar. Sedan ska resultatet analyseras och sammanställas. Huvudstudien ska vara klar den 31 januari 2013, säger Andreas Leander.

Huvudstudien ska svara på vad som finns i marken och vattnet och var det finns. Det ska även ingå en åtgärdsutredning och en kostnadsberäkning.

Miljonbidraget från staten ska täcka kostnaderna helt för huvudstudien enligt planerna.

Om det därefter ska genomföras ytterligare ett saneringsprojekt i Silvergruvan bestäms senare.