Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny teknik gör gruvor miljövänligare

Svar

... från en uppfinnare till insändare om det framtida behovet av gruvdrift i NA den 7 december.

Klart att det behövs nya gruvor, men vi måste också tänka på miljön kring dessa. Det gäller både gamla och nya gruvor globalt. Som enskild privat uppfinnare har jag tillsammans med två andra företagare och uppfinnare tagit fram teknik som löser många problem när det gäller miljöfrågorna, enklare mineralhantering, det vill säga en disruptiv uppfinning (innebär paradigmskifte med helt ny sammansatt tekniklösning). Som här skulle kunna helt ta bort gamla deponier som finns överallt och läcker farligheter. Vi har i dag teknik att göra något åt dessa gamla försyndelser, även alla sopberg som läcker, och reningsverk. Vi kan i dag med nydanande svenska tekniklösningar ta tillvara på 100 procent av alla mineraler som finns deponerade, vi kan ta bort kvävet och tungmetaller ur lakvatten och spillvatten, vi kan ta bort allt utan kemikalier. Allt fungerar empiriskt, det finns till och med anknytning på flera punkter till tidigare Nobelpris!

Politiskt är vi enskilda uppfinnare helt utestängda från alla former av stöd, storföretagen vill gärna ha tekniken, se referensanläggningar som vi inte själva har råd att bygga. Vi har ju patent (kostar mycket) och dessa skall vara ett skydd och ett förhandlingsdokument, men det svenska rättsväsendet skyddar inte uppfinnare på något sätt. Håkan Lans är ett känt exempel. Det finns alltså redan lösningar på våra problem som drabbar vår livsmiljö, samt lösningar på hur vi löser problemen när det gäller nya jobb och därmed skatteintäkter. Vi uppfinnare tvingas att flytta utomlands där man mer öppna för disruptiva uppfinningar.

Conny Norman

Örebro, medlem i Stiftelsen Swedish Innovators Foundation, Uddevalla

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel