Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny undersökning: Här är välgörenhetsorganisationen svenskarna har störst förtroende för

Svenskarna har störst förtroende för organisationen Läkare utan gränser. Det visar årets Välgörenhetsbarometer, som tagits fram av Örebrobaserade Pennybridge och två andra företag.

Cancerfonden och Hjärt- och lungfonden placerade sig också högt i undersökningen, som genomförts genom intervjuer med 1090 personer under veckorna 48 och 49 i år. Man har också undersökt vad som får oss att ge gåvor till välgörenhet. Främsta syftet är att få givaren att må bra. Det svarade fyra av tio personer i undersökningen. Två av tio menar att de skänker för att de är engagerade i en särskild fråga.

Kvinnor skänker till välgörenhet i större utsträckning än män. Sex av tio kvinnor ger, jämfört med fem av tio män. Däremot så har andelen män ökat jämfört med den förra undersökningen.

Sammanfattar man de frågor som ställts i intervjuerna resulterar det i en profil på den personer som mest troligt kommer att skänka till välgörenhet i jul: Det är en kvinna i 20-35-årsåldern. Hon är bosatt i södra Sverige och har eftergymnasial utbildning.

Välgörenhetsbarometern genomfördes av företagen Pennybridge AB, AQ Analys och Userneeds.