Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny utställning om hembygdsrörelsen reser runt

Alla är hemma är namnet på en ny utställning om hembygdsföreningar som på söndagen invigdes på Länsmuseet. Tanken är att utställningen ska flytta på sig och dyka upp på olika orter runt om i länet.

Annons

Över hela Sverige är hembygdsrörelsen en stor verksamhet, över en halv miljon människor är med i en hembygdsförening. Bara här i länet finns det 71 stycken. Men för att fler ska få upp ögonen för vad hembygdsföreningarna gör har man lagom till rörelsens 100 års-jubileum dragit igång en ambulerande utställning.

– Det här är en hyllning till rörelsen, säger projektledaren Birgitta Elfström.

Utställningen kan lätt kan vikas ihop och flyttas. Olika föreningar i länet kan sedan ställa ut den där man tycker det passar. Och då helst inte på hembygdsgårdar utan på andra platser, som bensinstationer, för att nya människor ska lockas till hembygdsrörelsen.

– Det som fascinerar mig är att det här är en humanistisk rörelse, den är tillåtande och väldigt öppen, fortsätter Birgitta Elfström.

Namnet Alla är hemma pekar också på att hembygdsrörelsen är till för alla.

– Där man bor är också ens hembygd. Man kan ha många hembygder, säger Birgitta Elfström.

I två veckor stannar utställningen på Länsmuseet. Sedan ska den vidare ut i länet.