Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny våg av utvandrare

Annons

Vi blir allt fler i Sverige. Men förra året sattes också rekord i utvandring. Det visar att det lilla landet i norr är en del av en allt mer globaliserad arbetsmarknad.

Från 1800-talets mitt och en bit in på nästkommande sekel var Sverige ett utvandringsland. Förtryck, fattigdom och ibland svält drev svenskar att söka sig en framtid i andra länder. USA var målet för de flesta.

Vi känner till historien. Nu lever vi i en annan tid. Sverige har länge varit ett invandringsland. Efter andra världskriget värvade svenska företag arbetskraft, i Finland, i Italien, och Jugoslavien. Den invandringen var en del av det nya, rikare Sverige. Efter det tog flyktinginvandringen vid.

Befolkningsstatistiken för 2011 innehåller nyheter, kanske ett trendbrott. Fler människor emigrerade från Sverige än under det tidigare rekordåret 1887. Kina har placerat sig på topplistan över destinationer.

Statistiken är inte heltäckande eftersom den som lämnar Sverige inte behöver ange till vilket land man flyttar. Men Kinas position skvallrar om att det handlar om den nya ekonomiska världsordning vi lever i.

I förra veckan träffade EU-topparna Herman Van Rompuy och José Manuel Barroso den kinesiske premiärministern Wen Jiabao i Peking. Syftet med resan var att söka stöd för den vacklande europeiska ekonomin.

Några konkreta löften blev det inte men Wen Jiabao försäkrade att det ligger i Kinas intresse att inte EU, som är landets viktigaste handelspartner, förlamas av krisen. Solidariteten är lika med egennyttan, det goda som ömsesidiga affärsintressen kan bära med sig.

Att allt fler svenskar flyttar till Kina får ses som tecken i tiden. Förmodligen är många av dessa välutbildade människor som byter hemland för att det gynnar karriären.

Arbetsmarknaden blir allt mer gränslös för det skikt som har rätt kvalifikationer. På sätt skiljer sig 2011 från 1887. Då var det fattiga men företagsamma svenskar som gav sig av för att söka jobb i den nyfödda amerikanska industrin eller för att bli bönder.

Statistiken visar också att många återvänder efter några år utomlands. Det är bra för Sverige. Sverige får aldrig bli ett land som inte kan locka till sig människor.

Annons