Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya anbud påindustrifastighet

Fyra spekulanter finns på kommunens industrifastighet vid Lokavägen i Grythyttan. Nu ska nya anbud tas in och sedan ska ett politiskt beslut tas om försäljningen.

Sedan företaget Grythyttan Logistik gick i konkurs 2007 har Hällefors kommun varit ensam ägare av fastighetsbolaget Grythyttan 56:2 Förvaltnings AB. Och bolaget har inte gått med plus. Tvärtom. Kommunen har tvingats betala 2,3 miljoner kronor i aktieägartillskott för att täcka underskott i bolaget.

Fastigheten ska säljas, men kommunen räknar med förlust efter affären. Det finns en skuld på 11 miljoner kronor i det kommunala bolaget. Även om industrifastigheten säljes för 5 miljoner kronor, vilket är det förmodade försäljningspriset, så räknar kommunen med ett underskott på cirka 8,4 miljoner kronor när affären är avslutad.

Redan tidigare har kommunen begärt in intresseanmälningar från köpare. Nu ska officiella anbud tas in och fyra spekulanter finns nu; Stiftelsen Måltidsmuseum, GMT AB, Swedecote och Möbelman AB.

När en eventuell affär kan vara avslutad är oklart.

– Egentligen skulle försäljningen vara klar till årsskiftet, men det är knappast troligt att det blir klart så snart, berättar Jessica Eriksson på kommunens ekonomienhet.

En anledning till förseningen anges vara den försäljning med avstyckning av en tomt i anslutning till industrihuset som kommunfullmäktige godkände 2009. Med den affären uppstod problem med infarten till den stora fastigheten. Då var plötsligt inga spekulanter längre intresserade av affär. Därför ska en ny anslutningsväg byggas till den avstyckade tomten. Det får köparen av den avstyckade tomten betala.

Innan en försäljning kan slutföras ska det godkännas av fullmäktige. Kommunen måste inte sälja till högstbjudande utan kan ta andra hänsyn vid försäljning.