Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya anklagelser mot misstänkt bilskojare

Roland Larsson är misstänkt för ännu fler grova bedrägerier. Idag anhölls han under pågående rättegång. Larsson tros ha lurat ytterligare 20 kunder på flera miljoner kronor.

Annons

Roland Larsson hette tidigare Björklund och stod bakom den skandalomsusade bilfirman MDA Classic Cars i Hallsberg. Han åtalades i höstas för att ha lurat 25 kunder på sammanlagt 5,4 miljoner kronor under 2007–2009. De betalade för bilar som de aldrig fick.

I måndags inleddes rättegången mot honom i Örebro tingsrätt, men den fick avbrytas direkt eftersom Larsson inte kom dit. Han befann sig på sjukhus.

Det ledde till att Roland Larsson häktades i sin frånvaro, för att säkerställa att rättegången skulle kunna genomföras.

Natt i häkte

På onsdagen återupptogs förhandlingen igen. Larsson kom till tingsrätten tillsammans med personal från Kriminalvården, efter att ha tillbringat natten i Örebrohäktet.

Väl på plats fick Roland Larsson beskedet att han även misstänks för grova bedrägerier i Flen under 2010 och 2011. Han anhölls därför av åklagare Emma Olsson från Nyköping under pågående rättegång.

Omkring 20 kunder ska ha blivit lurade av Larsson, enligt åklagaren. Hon vill inte gå in på några detaljer, men säger att tillvägagångssättet är detsamma som tidigare. Det betyder i så fall att amerikanska bilar har annonserats ut på Internet och att köpare betalat utan att ha fått några bilar.

Hur mycket pengar rör det sig om?

– Drygt fyra miljoner, säger Emma Olsson.

Det är genom det numera konkursade bolaget Memory Cars i Flen som Larsson ska ha blåst bilköparna. Men polisen där verkar inte ha haft någon koll på Larssons tidigare förehavanden.

– Vi blev varse det här när polisanmälningarna började rulla in i början av året. Så vi har inte känt till det här så länge, säger Emma Olsson.

Onsdagens rättegång i Örebro tingsrätt avbröts efter bara några minuter, direkt efter att Roland Larsson fick anhållningsbeskedet. Rättegången kommer nu att fortsätta i Nyköping. Det lär dock dröja eftersom utredningen där ska samordnas med den utredning som letts av åklagare Karin Lindell i Örebro.