Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya asylboendet: "Vi anser att det är ett bra avtal"

Om någon vecka öppnar ett asylboende i Lerbäckshemmet. Det fanns många frågor under det öppna möte som hölls på församlingsgården i går.

Rolf Dahlhielm, som ska driva asylboendet hade bjudit in till mötet. Drygt 60 personer kom. De bjöds på kaffe och rejäla kanelbullar och en inledande informationsrunda av kommunen och Rolf Dahlhielm och Migrationsverket.

– I dag kommer 1 800 asylsökande i veckan. Vår uppgift är att skaffa mat och boende till de asylsökande under den tid deras utredning pågår, berättade Eva Johansson, enhetschef på Migrationsverket i Örebro.

Framför allt för kommunledningen, som representerades av Per Eriksson, (S), och kommunchef Madeleine Andersson, blev det snart nog tal om helt andra bullar.

Publikens frågor handlade dels om hur verksamheten är tänkt att fungera på asylboendet och dels varför kommunen valt att sälja Lerbäckshemmet på det sätt som man gjorde.

Madeleine Andersson redogjorde för hur man resonerat när avtalet om ett hyrköp, som ska vara fullt genomfört om två år, träffades.

En viktig sak var att kommunen genom avtalet slipper driftskostnader på 1,6 miljoner kronor om året. Och de andra intressenter, vid sidan om Rolf Dahlhielm, som fanns ställde krav som kommunen inte kunde/ville tillgodose sade kommunchefen.

– Vi anser att det är ett bra avtal, sade Andersson.

– Två invandrare för varje lerbäckare. Är det ett bra avtal för oss här tycker du, undrade en man i publiken något senare.

Dahlhielm fick frågor om hur mycket personal han tänkte sig att anställa och vilka aktiviteter som ska erbjudas. Jämförelsen med asylboendet i Gärdshyttan och de oroligheter som förekommit där dök upp.

– Men det här boendet är framför allt avsett för familjer och då blir det mycket lugnare, men visst kommer det att bli en omställning.

Dahlhielm refererade också till sitt andra asylboende Garvaregården inne i Askersund.

– Vi vill göra det här bra, inte så lite dåligt som möjligt, sade Dahlhielm.

Rolf Dahlhielm lovade uppföljande möten för att stämma av hur det fungerar när verksamheten kommit gång.