Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya "däck" i stadsparken

Smält snö fyller den nya sjön utmed Östra leden. Om drygt två månader ska den första etappen av Kumlas nya stadspark vara klar.

Annons

Nu har ungefär halva projekttiden gått och bilden klarnar. Det som för några månader sedan var ett stort lerhål där dumprar och grävskopor körde kors och tvärs är nu en sjö.

Grundvatten och smältvatten från vinterns snö bildar en stor vattenspegel. I vårsolen pågår arbetet med att anlägga stora trädäck på flera platser runt sjön.

Under iskalla januari fick projektet en flygande start. Tjälen i marken var till fördel för de tunga maskinerna, men nu är marken åter mjuk och lerig.

– Det har gjort det svårt för maskinerna att komma fram, men vi följer tidplanen, säger byggledaren Göran Fagerström.

I nord-sydlig riktning, genom hela Sjöparken, ska en cykelbana dras. Öster om cykelbanan ska parken vara färdig att strosa, spankulera och softa i från och med första veckan i juli. Då ska ytan mellan cykelvägen och sjön vara gräsbelagd enligt Göran Fagerström, men han lägger in en brasklapp.

– Med normal väderlek ska det vara klart, men det kan ju vara skört eftersom gräset är relativt nysått.

De stora dragen i Kumla Sjöpark bekostas av kommunala Kumla Fastigheter, som har budgeterat 20 miljoner för projektet. Till det kommer ”vanliga kommunala” pengar från kultur- och fritidsnämnden. I årets budget lägger nämnden en miljon kronor på Sjöparken. För närvarande håller man på att ta fram ett detaljerat underlag för att få en bild av vad den miljonen kan räcka till.

– Vi ska göra en del finplanering kring ön och området vid amfiteatern, berättar Kumlas stadsträdgårdsmästare Edit Ugrai.

Efter sommaren börjar planteringen av 75 träd och en del andra växter.

– Vi väntar med det eftersom marken måste få sätta sig först, berättar Edit Ugrai.

Redan innan träden kommer på plats landar den stora bronsstaty som diskuterades livligt i höstas. Det är en sex meter hög skapelse av Arbogakonstnären Richard Brixel, som bekostas av Kumla Fastigheter. Diskussionen gällde bland annat att det redan finns tillräckligt med verk av Brixel i kommunen och att beslutet om konstutsmyckningen var dåligt förankrat.

Bra förankrat blir dock själva konstverket. Strax intill brofästet gjuts i dagarna fundamentet till den stora bronsstatyn. Själva statyn ska levereras efter semestrarna.

Jan Wijk

Annons