Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya däckregler har fått liten effekt

Många långtradare har åkt i diket den här vintern. De nya reglerna om minsta mönsterdjup för lastbilar har tveksam effekt, enligt polisen.

Annons

Till årets vinter infördes nya däckregler för tung trafik. Kravet är numera minst fem millimeters mönsterdjup och det gäller både svenska och utländska fordon. Det är dock tveksamt om de nya reglerna har lett till färre avåkningar.

– Det är lika illa som andra år. Men vi ser inte många som har mönsterdjup under fem millimeter. Det är solklart att det framför allt handlar om körsättet. Vi ser att den övervägande delen som kör av vägen är från utlandet, de verkar ha sämre kläm på vinterkörning, säger Lasse Hagman, inspektör vid trafikpolisens grupp för tung trafik.

Han tror att mönsterdjupet kan ha betydelse vid vissa väglag, men tvivlar på att det spelar någon roll när det är så halt som just nu.

– När det är glashalt hjälper bara dubbdäck, men det förekommer ju inte på lastbilar.

Tung trafik är nämligen undantagen i reglerna om vinterdäck vintertid. För lastbilar och långtradare finns bara kraven på fem millimeters mönsterdjup. Den utredning från Vägverket som låg till grund för de nya reglerna om mönsterdjup föreslog att det skulle införas krav på vinterdäck även för lastbilar, men regeringen valde att stryka det i den slutliga versionen.

Ett annat problem är att när en långtradare väl hamnar i diket dröjer det ibland lång tid innan den bärgas.

– Många utländska långtradare har dåliga försäkringar, och det gör att bärgningsföretagen inte bärgar förrän de vet att de får betalt, säger Per Clavell, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

Vinterdäck

Mellan den 1 december och den 31 mars är det krav på vinterdäck (dubbade eller odubbade) om det är vinterväglag. Kravet gäller även utländska fordon.

Mönsterdjupet ska då vara minst tre millimeter.

Tunga fordon (över 3,5 ton) omfattas inte av kraven på vinterdäck. De måste dock ha ett mönsterdjup på minst fem millimeter.