Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya F1-kraven på Marcus: Banta

Marcus Ericsson väger bara 69 kilo.
Ändå måste han banta för att möta de nya direktiven i F1.

Annons

Inför årets F1-säsong har motorerna ändrats till en V6 turbomotor på 1,6 liter istället för som tidigare V8 med 2,4 liter. Det innebär tyngre bilar, vilket i sin tur ställer krav på lättare förare. Stallen vill ha så lätta förare som möjligt för att få så snabba bilar som möjligt.

Marcus Ericssons 69

kilo är inte mycket för en 23-årig man. Men för en F1-förare är det i mesta laget.

Konkurrenten Felipe Massa väger exempelvis bara 59 kilo och Sebastian Vettel väger 64. Båda är dock betydligt kortare än Ericsson som mäter 180 centimeter över havet. Därmed står Ericsson inför en tuff utmaning att tappa ytterligare kilon.

– Vikten är en sak som har oroat mig. Det är inte lätt för oss förare som är lite längre att gå ner i vikt, säger Ericsson till Sportbladet.

Det finns dock inga exakta riktlinjer kring hur många kilon han behöver gå ner.

– Jag vet inte. Problemet är att stallet inte heller vet det eftersom man inte riktigt vet hur mycket bilen kommer att väga. Det är på gränsen så det handlar om att gå ner så mycket som möjligt, säger Marcus.

Han jobbar efter ett stenhårt träningsprogram tillsammans med ett italiensk företag som specialiserat sig på motorsport. Balansgången handlar om att tappa vikt men samtidigt inte bli för klen.

– Jag måste behålla styrkan. Jag kan inte köra runt som ett skelett. Det ger inga resultat. Jag måste orka köra i de farterna och stå emot krafterna i upp till två timmar, säger Marcus Ericsson till Sportbladet.