Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya Gullvivan försenas

Norabostäders planerade nybygge i kvarteret Gullvivan blir försenat. En granne har överklagat Bergslagens miljö- och byggnämnds bygglovsbeslut då han anser att beslutet strider mot gällande detaljplan.
-Jag kommer att föreslå nämnden att ärendet dras tillbaka och att vi börjar om, säger Mats Larsson, förvaltningschef på BMB.

Kvarteret Gullvivan i Nora har varit nära att bebyggas flera gånger genom åren, men av olika anledningar har inte något bygge kommit till stånd. När så Norabostäder i december beslutade om att bygga så kallade energihus, såg byggnationerna äntligen ut att bli av. Fyra huskroppar med fyra lägenheter i varje planerades och bygget skulle igång så snart som möjligt, med tänkt inflyttning under senhösten i år.

-Jag tror inte det blir några problem att fylla även Gullvivan, sade Norabostäders vd Thomas Hjelmqvist då. Vi har fortfarande efterfrågan på lägenheter.

Redan 2008 påbörjade Norabostäder planera för en nybyggnation på Skanskas tomt vid de gamla tennisbanorna. Bergslagens miljö- och byggförvaltning, BMB, fick en propå från Nora kommun om att den relativt nya detaljplanen behövde ändras, men någonstans på vägen glömdes detaljplanen bort.

När tennisbanorna flyttades planerade Skanska, som köpt marken, att bygga radhus på fastigheten, men av efterfrågeskäl övergavs dessa tankar till förmån för planer på friliggande villor. När ny detaljplan antogs 2003 togs detta med i arbetet och syftet med den nya detaljplanen var då att möjliggöra byggandet av friliggande enbostadshus. En detaljplan som alltså fortfarande gäller.

När sedan Norabostäders byggplaner återigen aktualiserades i vintras blev det bråttom. Norabostäder ville snabbt igång med ett nytt projekt efter kvarteret Blomman och Gullvivan stod på tur. Och bara en månad efter det att man på nytt ansökt om bygglov hade BMB-nämnden beslutat att ge Norabostäder bygglov för de fyra flerfamiljshusen.

-Kommunen drev på och ville att det skulle gå fort, säger förvaltningschefen Mats Larsson. Att det gick den väg det gjorde hade med hastigheten i processen att göra.

I praktiken handlade det om en chansning. Om ingen överklagade beslutet var allt frid och fröjd. Att fristående enbostadshus blev flervånings flerbostadshus skulle betraktas som en mindre avvikelse.

-Det fanns två alternativ, säger Mats Larsson. Antingen fick detaljplanen ändras igen eller skulle de nya planerna betraktas som mindre avvikelser på detaljplanen. Vi pratade med Norabostäder om vad som kunde hända om någon överklagade och nu, när beslutet är överklagat, vet vi inte om det blev en snabbare väg.

Med facit i hand kan ärendet dra ut på tiden över flera år och den snabba byggstart Norabostäder trott på är inte längre realistisk. Snarare tvärtom.

-Jag kommer nu att föreslå Norabostäder och BMB-nämnden att vi återkallar ärendet och gör om det här bygglovsärendet till ett planärende, säger Mats Larsson.