Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya mobilen var trasig - Susanna fick ingen ny 

Susanna Olofsson fick inte lämna tillbaka den trasiga telefonen hon köpte.
– Nästa gång jag köper en telefon kommer jag att välja ett företag som har en moral som sätter kunderna i första hand och ser det som självklart att sälja fungerande produkter.

Susanna Olofssons mobiltelefon var gammal och trasig. Som student, aktiv i en idrottsförening och med deltidsjobb är hon i stort behov av en telefon som fungerar. Eftersom hon vant sig vid att ha en Iphone föll valet på samma märke när hon bestämde sig för att köpa en ny telefon.

Väl hemma med den nya telefonen – en Iphone 5s – laddade hon den och installerade det som krävdes. Men när hon började använda mobilen slutade den plötsligt att fungera.

– Efter att jag ägt telefonen i 30 minuter tvärdog den.

Hon bestämde sig för att gå tillbaka till Tele2-butiken där hon köpt mobilen. Försäljaren konstaterade också att telefonen var helt död. Han beklagade det som hade hänt och förklarade att den skulle skickas till verkstaden. Först efter 2–3 veckor kunde Susanna få en ny telefon. Sådana var rutinerna för just det telefonmärket.

Som kompensation erbjöds hon att låna en telefon av ett annat märke. Det var dock inget alternativ för Susanna som är i behov av de speciella funktioner som finns i Iphone och som synkroniserar med hennes konto på iCloud.

Susanna hade förbundit sig att betala delbetalning av telefonen, uppläggningsavgift, månadsavgift och ytterligare ett par kostnader. Summan skulle dras från hennes konto. Försäljaren lovade först att frysa betalningen tills telefonen fungerade. Men en stund senare fick hon ett sms där hon ombads vända sig till kundtjänst för att skjuta upp betalningen. Där meddelade man att det är möjligt, men då adderas summan till nästa månads betalning.

Hon bad då försäljaren om att få häva köpet enligt den 14-dagars ångerrätt som finns i avtalet, men fick till svar att telefonen måste vara i fungerande skick om man ska kunna nyttja ångerrätten. Där stod hon nu utan ny telefon, men med en gammal dåligt fungerande och en räkning att betala.

– Jag tycker inte att jag ska behöva betala något förrän jag har en ny telefon i handen. Rent juridiskt kanske det här är rätt. Men moraliskt? Det är ett dåligt kundbemötande.

Även om det inte handlar om så mycket pengar ifrågasätter Susanna Tele2-butikens rutiner. Hon har köpt en trasig telefon men trots det kan hon inte få en ny.

– Nästa gång jag köper en telefon kommer jag att kolla upp rättigheterna innan och välja ett företag som har en moral som sätter kunderna i första hand och ser det som självklart att sälja fungerande produkter.