Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya möten ger nya berättelser på NA-turnén: ”Vi åkte sju i en liten bagge till Rollings Stones Örebrospelning”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Den senaste månaden har jag och vår marknadskoordinator Karin Andersson farit länet runt och pratat om NA. Om arbetet med snabba nyhetshändelser, hur vi granskar och gör skillnad i samhället och vad som krävs för att få till starka berättelser som berör. Under inbjudan ”Vi står för fikabrödet, ni står för kaffet” har vi besökt olika föreningar i Örebro, Sydnärke och Bergslagen. Tanken med de här träffarna är inte bara att berätta hur det moderna mediehuset arbetar. Vi hjälper också till att aktivera våra läsares digitala konton, att ladda ned vår nyhetsapp och e-tidningsapp och att navigera bland våra digitala nyheter.

Ofta är det något problem som får folk att starta en förening eller en sammanslutning.

Vi har mött hundratals nyfikna läsare och våra besök fortsätter under april och maj. Intresset för den lokala journalistiken är stort. Det är också roligt att se vilket engagemang och gemenskap det finns i bostadsområden och på landsbygden. I förra veckan besökte vi Ålsta byalag. På slingrande grusväg tog vi oss till Ålsta gamla skola utanför Hallsberg. Det är 55 år sedan skolan lades ned men byalaget håller liv i byggnaden. När det inte fikas och möts så spelas det bordtennis i lokalerna. Ofta är det något problem som får folk att starta en förening eller en sammanslutning. Så var det även i Ålsta. Det behövdes en väntkur ute vid landsvägen och då väcktes idén att flytta och renovera den gamla kuren vid järnvägen. Så föddes byalaget. Sedan dess har medlemmarna varit med och fixat bredband till 300 hushåll och gjort andra viktiga insatser för bygden.

På vår läsarturné  pratar vi  mycket om vikten av att medier finns. Att vi faktiskt gör skillnad i samhället. NA har förändrat mycket på senare tid genom vår journalistik. När vi gjorde porträtt på fem ensamkommande som går i gymnasiet på dagarna och sover på järnvägsstationen på nätterna berörde det ledningen på ÖBO så pass mycket att de lät ungdomarna bo i rivningslägenheter. Och när vi berättade om den bristfälliga boendemiljön på äldreboendet på Vintrosahemmet så beslutade ledningen för fastighetsbolaget, som äger hemmet, att det skulle totalrenoveras. I förra veckan var vi tillbaka på Vintrosahemmet och kunde konstatera att renoveringen var genomförd. Det här är två färska exempel där vi gjort stor skillnad.

Polisen drog ur sladden för att få tyst på bandet.

En av höjdpunkterna på vår läsarturné är när vi visar vår publicering av tidernas största nyheter i NA under 176 år. Bland annat pratar vi om Rolling Stones beryktade spelning i Örebro 1967 då polisen drog ur sladden för att få tyst på bandet. I Ullersäter träffade vi Ingegerd Gustafsson som var med på konserten. Hon berättade om det kaos som uppstod, om hur de åkt sju från Pålsboda i en liten folkvagn till konserten och att hon hade Beatles broderat längs hela byxbenet. Det är just såna här möten och berättelser som är så fantastiska. Lokala berättelser som ofta blir god journalistik. Det är det som är grunden i vår verksamhet. Både historiskt, nu och i framtiden.